Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Reuşită de excepţie a satelitului Gaia

28 apr. 2018,, 00:01   Externe
3709 0

Peste un miliard de stele au fost cartografiate în 3D cu ajutorul satelitului Gaia deţinut de Agenţia Spaţială Internaţională (ESA).

Recent, cercetătorii au publicat un catalog uriaş cu informaţii din cadrul proiectului ambiţios. În cadrul acestuia sînt detaliate aproximativ 1,7 miliarde de stele, peste şapte milioane dintre acestea fiind determinate cu precizie.

Gaia_s_sky_in_colour.jpg

''Am aşteptat 20 de ani această publicare,'' a declarat Amina Helmi din cadrul Institutului Astronomic Kapteyn din cadrul Universităţii din Groningen, Ţările de Jos. Conform National Geographic, oamenii au determinat locaţia stelelor cu mult timp înainte de apariţia scrisului. Însă Gaia a realizat mult mai mult decît să determine locaţia unor stele, satelitul a măsurat şi distanţa pînă la aceste corpuri spaţiale.

Printre informaţiile oferite de Gaia, regăsim detalii cu privire la modul în care Calea Lactee a evoluat pentru a ajunge la forma din prezent, cît de rapid se extinde universul, cît de comune sînt planetele imense şi dacă există dovezi ale existenţei tehnologiei extraterestre.


Lansat în 2013, satelitul Gaia a privit cerul şi a realizat o mulţime de sarcini. Unul dintre scopurile acestuia este de a măsura mişcarea stelelor, pe care cercetătorii le pot utiliza apoi pentru determinarea geometrică a distanţei lor faţă de Pămînt. Informaţiile publicate recent conţin date precise ale mişcărilor a 7 milioane de stele în 3D şi în 2D a 1,4 miliarde de stele. Echipa plănuieşte să publice datele finale în 2020.

Cu ajutorul satelitului Gaia, cercetătorii vor afla şi noi informaţii despre Calea Lactee, inclusiv ar putea determina numărul ce se află la baza constantei Hubble.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?