X 

Remaniere majoră a guvernului din Japonia: Crește numărul femeilor în executiv

13 sep. 12:45   Diverse
1785 0

Premierul japonez Fumio Kishida și-a reorganizat guvernul, miercuri. Schimbările cele mai notabile sînt la Externe şi Apărare, iar numărul femeilor crește în executivul japonez.

Aflat la putere din octombrie 2021, Kishida (66 de ani) a înregistrat o scădere a popularităţii sale în ultimele luni, ceea ce i-a slăbit şi poziţia de preşedinte al Partidului Liberal-Democrat (PLD, dreapta conservatoare), în contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri interne. Şeful executivului l-a înlocuit pe ministrul afacerilor externe Yoshimasa Hayashi cu Yoko Kamikawa, o femeie în vîrstă de 70 de ani, care a fost ministru al justiţiei în mai multe rînduri, în perioada 2014-2021. Este prima dată în ultimii 19 ani cînd o femeie deţine portofoliul afacerilor externe în Japonia. În total, din noul guvern japonez, ce are 19 miniştri, fac parte cinci femei, faţă de două pînă acum, anunță Noi.md cu referire la digi24.ro

Un alt aspect notabil al remanierii este că 11 dintre cei 13 noi membri ai guvernului vor deţine pentru prima dată un portofoliu ministerial.

La Ministerul Apărării, Yasukazu Hamada fost înlocuit cu Minoru Kihara (54 de ani), care între 2019 şi 2021 a fost consilier special pentru securitate al premierului japonez. Ministrul finanţelor Shunichi Suzuki a fost menţinut în funcţie, la fel ca ministrul economiei, comerţului şi industriei Yasutoshi Nishimura şi ca popularul ministru al digitalizării Taro Kono, fost rival al lui Fumio Kishida în alegerile pentru şefia PLD în 2021. Secretarul general al guvernului Hirokazu Matsuno, care este şi purtător de cuvînt, a rămas în funcţie. Această remaniere are loc în contextul în care Japonia, aliat important al SUA, trebuie să facă faţă tensiunilor în creştere cu China şi Coreea de Nord.

Tokyo intenţionează să-şi consolideze substanţial bugetul apărării pentru perioada 2023-2027. Phenianul, care în ultimele luni şi-a multiplicat testele de armament, a lansat miercuri dimineaţă o rachetă balistică în direcţia Mării Japoniei, potrivit armatei sud-coreene.


0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?