Record mondial: Cu cîți bani a fost vîndut un desen cu Tintin (VIDEO)

Un record mondial s-a înregistrat pe piața benzilor desenate: desenul pentru coperta unuia dintre albumele cu Tintin (Lotusul albastru) a fost vîndut cu 3,2 milioane de euro la o licitație organizată în Paris, transmite digi24.ro.

Ținut zeci de ani într-un sertar, desenul din 1942 a fost realizat de Hergé, creatorul îndrăgitului personaj. Realizat în cerneală chinezească şi acuarelă, a fost considerat prea fin şi complex pentru a fi tipărit la acea vreme. Așa că desenatorul l-ar fi oferit fiului directorului unei edituri, care a refuzat să-l vândă de-a lungul vieții.

Acum a fost scos la licitație, iar prețul final a depășit cu 400 de mii de euro estimările specialiștilor.

Seria „Aventurile lui Tintin”, 24 de albume cu benzi desenate, a debutat în 1929, iar de-a lungul timpului au fost vîndute peste 230 de milioane de copii. În secolul nostru, desenele Tintin scoase la licitație au stabilit recorduri de mai multe ori. În 2016 un astfel de desen scos la licitație se vindea cu 1,55 milioane de euro.

La licitația de acum, desenul a fost adjudecat pentru 2,6 milioane de euro, dar la această sumă s-a adăugat taxe care au făcut ca într-un final prețul plătit de cumpărător să fie de 3,175 milioane de euro. Cumpărătorul este un „colecţionar privat”, a precizat casa de licitații Artcurial.


Desenatorul belgian Hergé, pe numele său real Georges Rémi, i-ar fi oferit desenul fiului editorului Louis Casterman, Jean-Paul, pe atunci în vîrstă de şapte ani, care l-a împăturit în şase şi l-a pus într-un sertar. Experţii pun însă la îndoială veridicitatea acestei poveşti oferite de Jean-Paul Casterman, dificil de verificat în prezent.

Pentru mai mulţi experţi ai benzilor desenate cu Tintin, urmele îndoiturilor de pe foaia de hîrtie ar fi făcute chiar de autor, care ar fi pus desenul într-un plic pentru a-l trimite directorului adjunct al editurii. Desenul ar fi rămas din 1936, împreună cu multe altele, în depozit la Casterman.

„Le Lotus Bleu” este una dintre capodoperele desenatorului belgian, inspirată de întîlnirea sa cu un tânăr absolvent chinez al Academiei Regale de Arte Frumoase din Bruxelles, Tchang Tchong-Jen, care a rămas prietenul său fidel, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load