COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 324(+92)   TRATAȚI 249 312     DECESE 6178(+3)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1206
Coronavirus stiri: 7205
Preşedintele stiri: 2784

Rechinii folosesc câmpurile magnetice pentru a se orienta

7 mai. 23:30   Diverse
942 0

Rechinii, la fel ca broaştele ţestoase sau alte specii marine, folosesc cîmpurile magnetice pentru a se orienta în lungile lor parcursuri oceanice, potrivit unui studiu publicat joi de revista americană Current Biology, relatează EFE.

Oamenii de ştiinţă au intuit de mult timp acest lucru, care a putut fi acum demonstrat graţie unui studiu condus de biologul Bryan Keller, cercetător la Florida State University Coastal and Marine Laboratory.

Pentru acest studiu, Keller a folosit o specie mică de rechin ciocan originar din regiunea Golfului Mexic. Echipa sa a capturat 20 de rechini şi i-a plasat într-o bobină gigant pentru a simula condiţiile de cîmp magnetic.

În acest dispozitiv electronic, rechinii s-au deplasat într-o direcţie sau în alta, în funcţie de cîmpul magnetic ce simula habitatul lor natural, confirmînd astfel bănuielile comunităţii ştiinţifice.

"Rechinii ciocan se întorc în acelaşi estuar în fiecare an. Acest lucru demonstrează că ştiu unde este 'casa' lor şi se pot astfel orienta pentru a se întoarce la punctul de plecare indiferent de distanţa parcursă", notează Keller într-un comunicat.

"Acest studiu sprijină teoria potrivit căreia ei utilizează cîmpul magnetic al Pămîntului pentru a-şi putea găsi drumul; este GPS-ul lor natural", a explicat cercetătorul american.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?