X 

Raport: UE importă mai multe alimente decât exportă

24 mai. 2022,, 00:30   Diverse
2117 0

Uniunea Europeană importă mai multe alimente decît exportă, în detrimentul mediului, se arată într-un nou raport al organizaţiei de mediu WWF, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

„UE consumă mai mult decît cota sa echitabilă şi actualele noastre niveluri ridicate ale producţiei de alimente sînt posibile doar în urma importurilor masive de resurse”, apreciază WWF.

Blocul comunitar obţine miliarde din comerţul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde „multe adevăruri incomode”, a declarat Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul.

„În loc să fie grînarul lumii, UE este de fapt cel mai mare magazin de produse alimentare de vîrf, exportînd produse destinate în principal consumatorilor mai bogaţi, iar nivelul nostru ridicat al producţiei este realizat prin costuri de producţie nesustenabile, importuri şi folosirea în mod risipitor a terenurilor. Magazinul UE de produse alimentare majorează factura de mediu atît de mult, încît noi practic consumăm omenirea”, susţine Ruiz.

Multe din importurile UE de produse alimentare şi producţia internă sînt în mod fundamental nesustenabile, erodează resursele naturale şi pe plan global duc la despăduriri şi epuizarea stocurilor de peşte. În condiţiile în care 40% din mîncarea produsă în UE nu este niciodată mîncată, blocul comunitar rămîne al doilea mare importator de produse legate de defrişările din zonele tropicale, apreciază WWF.

Consumatorii vor să-şi schimbe comportamentul, trei din cinci europeni vor să mănînce mai sustenabil şi trei din patru vor o legislaţie UE care să nu permită ca produsele vîndute în blocul comunitar să ducă la pierderea biodiversităţii, se arată în raport citat de Agerpres.

Comisia Europeană nu mai poate ocoli adoptarea de măsuri decisive pentru rezolvarea impactului social şi asupra mediului al consumului alimentar, susţine Ruiz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?