X 
Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Protestele în Georgia continuă

4 iul. 14:15   Diverse
1395

Zeci de mii de militanți pro-europeni au manifestat din nou duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului, acuzat că nu a reușit să abțină statutul de candidat la Uniunea Europeană, informează Agerpres.ro.

În cursul serii, peste 35.000 de manifestanți s-au adunat în fața parlamentului georgian, blocînd circulația pe principala arteră din capitală şi fluturînd drapeluri europene şi georgiene, precum şi pancarte pe care scria „Noi sintem Europa”, potrivit unor corespondenți ai agenției France Presse.

Toate formaţiunile de opoziţie şi mai multe organizaţii pro-europene au lansat apeluri la manifestaţii pentru a creşte presiunea asupra partidului de guvernămînt, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară şi de deteriorarea relaţiilor cu Bruxellesul.

„Cerem ca oligarhul Bidzina Ivanişvili (fondatorul Visului Georgian) să renunțe la puterea executivă și să o transfere, respectînd Constituția, unui guvern de uniune națională”, au solicitat acestea într-un mesaj pe Facebook înainte de manifestație.

Un nou guvern trebuie „să realizeze reformele cerute de UE şi care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderarea la UE”, a continuat textul.


Pentru unul dintre manifestanți, chirurgul Nika Gorgaslidze, 45 de ani, „Ivanişvili trage sforile guvernului, parlamentului, tribunalelor, media: este un sistem care nu este democratic şi nici compatibil cu obiectivul Georgiei de a deveni membru al UE”.

„Manifestațiile noastre nu se vor opri pînă cînd nu vom avea un nou guvern capabil să implementeze reformele necesare pentru a deveni membru al UE", a afirmat Marina Sanodze, o studentă de 19 ani.

La 23 iunie, liderii europeni au declarat că sint "gata să acorde statutul de candidat" Georgiei, țintă, în 2008, a unei ofensive a armatei ruse, dar numai după punerea în practică a unor reforme importante.

Această decizie a fost urmată de manifestații împotriva Visului Georgian, în cursul cărora s-a cerut ca Bidzina Ivanișvili - considerat omul-forte al țării, chiar dacă nu mai are o funcție politică oficială - să renunțe la putere.

Georgia, aflată la Marea Neagră, a solicitat aderarea la UE în același timp cu Ucraina şi Republica Moldova, alte două foste state sovietice, la cîteva zile după ce Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie.

La 23 iunie, liderii europeni au acordat acest statut Kievului şi Chișinăului, dar nu şi Tbilisiului, recunoscînd, însă, „perspectiva europeană” a Georgiei. „Viitorul Georgiei este în cadrul UE", a dat asigurări președintele Consiliului European, Charles Michel.

Acest anunţ a fost salutat drept „istoric” de preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili. „sintem pregătiţi să acţionăm cu hotărîre în următoarele cîteva luni pentru a obţine statutul de candidat", a scris ea pe Twitter.

Dar Bruxellesul cere Tbilisiului reforme pentru a consolida justiţia, libertatea presei, sistemul electoral şi lupta împotriva oligarhilor, într-o ţara zguduită regulat de crize politice.

Premierul Irakli Garibaşvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său este "mobilizat" să îndeplinească aceste reforme şi să obţină statutul de candidat cît mai „curînd posibil”.

Georgia urmăreşte de ani de zile să adere la UE şi NATO. Pe fondul acestor ambiţii, un război de scurtă durată a avut loc în 2008 cu Rusia, care a recunoscut imediat independenţa a două teritorii georgiene separatiste.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав