X 

Proteste violente în capitala Georgiei: poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

7 mar. 23:38   Diverse
1873 0

Poliția din Georgia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatari marți în centrul capitalei Tbilisi, după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind „agenți străini”, despre care criticii spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud, transmite Reuters.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmînd să fie aspru amendate.

Televiziunea georgiană a arătat protestatari furioși care manifestează în fața poliției înarmate cu scuturi și care a folosit gaze lacrimogene. Televiziunea locală a spus că poliția a folosit și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Anterior, legea a trecut fără probleme de prima citire a parlamentului, potrivit informațiilor din presa georgiană. Unii protestatari s-au adunat în fața clădirii parlamentului purtînd steaguri cu UE și SUA, strigînd: „Nu, legii rusești”. Premierul georgian, Giorgi Garibașvili, și-a reafirmat, anterior marți, la Berlin, sprijinul pentru acest proiect de lege, spunînd că prevederile propuse în privința agenților străini se conformează cu „standardele europene și globale”. „Viitorul țării noastre nu aparține și nu va aparține agenților străini și slujitorilor țărilor străine”, a mai spus acesta.

Bătaie în parlament

Partidul de la guvernare, care spune că vrea ca Georgia să se alăture Uniunii Europene, a acuzat criticii proiectului că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate și influente instituții din țară. Luni, o ședință a unei comisii care a discutat legea s-a sfîrșit printr-o bătaie fizică în parlament. În aceasta, președintele comisiei de afaceri juridice părea că îl lovește pe liderul Mișcării Naționale Unite a opoziției, care se împotrivește proiectului. Președintele Salome Zurabișvili, care a fost aleasă din postura de candidat al „Visului Georgian”, a spus că se va opune proiectului, despre care afirmă că pune în pericol speranțele Georgiei de a accede la UE. Parlamentul, în schimb, poate trece peste acest veto. Mai bine de 60 de organizații ale societății civile și publicații media au spus că nu se vor conforma cu prevederile respective, dacă devin lege. Guvernul georgian a fost criticat de observatori în ultimii ani, aceștia spunînd că statul alunecă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde statutul de candidat Georgiei pentru a deveni membru alături de Moldova și Ucraina, motivul fiind stagnarea reformelor politice și judiciare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий