Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Profilaxia COVID-19.Cum să cureți și să dezinfectezi corect suprafețele

19 apr. 2020,, 21:02   Externe
4992 0

Iată cîteva sfaturi avizate, de la Ministerul Sănătății, despre cum trebuie să cureți și să dezinfectezi corect anumite suprafețe, pentru a împiedica infecția cu coronavirus.

Sfaturi pentru dezinfectare

Curăță și dezinfectează frecvent suprafețele pe care le atingi cu dezinfectați pe bază de alcool sau clor. Acestea includ mese, clanțe, întrerupătoare de lumină, blaturi de bucătărie, mînere, birouri, telefoane, tastaturi, toalete, robinete și chiuvete.

Dacă suprafețele sînt și murdare – folosește detergent sau săpun înainte de dezinfectare.

Opțiunile includ:

Diluarea înălbitorului (clorului) casnic


Pentru a face o soluție de înălbitor (clor), amestecă 5 linguri (80 ml) la 3,8 litri de apă sau 4 lingurițe la un litru de apă.

Urmează instrucțiunile producătorului pentru aplicare și pentru ventilarea corespunzătoare a spațiilor după aplicare. Verifică data de expirare a produsului pentru a nu folosi produse expirate. Nu amesteca niciodată înălbitorul (clorul) cu amoniacul sau orice alt produs de curățare. Înălbitorul casnic care nu a expirat va fi eficient împotriva coronavirusurilor atunci cînd este diluat corespunzător.

Soluții alcoolice

Asigură-te că soluția de dezinfectat are cel puțin 70% alcool.

Cum să cureți și să dezinfectezi corect

Poartă mănuși de unică folosință atunci cînd cureți și dezinfectezi suprafețele. Mănușile trebuie aruncate la gunoi după fiecare curățare pe care o efectuezi. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, acestea trebuie să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri.

Poartă mănuși de unică folosință atunci cînd manevrezi rufe murdare de la o persoană bolnavă și aruncă-le după fiecare utilizare. Dacă folosești mănuși reutilizabile, acestea trebuie să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Spală-ți mîinile imediat după îndepărtarea mănușilor!

Membrii gospodăriei trebuie să își curețe des mîinile, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană bolnavă, prin spălarea mîinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care săpunul și apa nu sînt disponibile și mîinile nu sînt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mîini pe bază de alcool, care conține cel puțin 70% alcool. Cu toate acestea, dacă mîinile sînt vizibil murdare, spălați prima dată mîinile cu apă și săpun.

Membrii gospodăriei trebuie să urmeze acțiuni normale de prevenire a transmisiei viruslui la serviciu și acasă, inclusiv igiena mîinilor recomandată și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mîinile nespălate.

Pe cît posibil, persoana bolnavă trebuie să mănînce / să fie hrănită în propria cameră. Articolele non-alimentare folosite în acest proces și care nu sînt de unică folosință trebuie manipulate cu mănuși și spălate cu apă caldă sau într-o mașină de spălat vase. Curăță-ți mîinile după manipularea acestor instrumente.

Dacă este posibil, căptușește și dedică un coș de gunoi persoanei bolnave. Folosește mănuși atunci cînd arunci sacii de gunoi la tomberon. Spală-ți mîinile după manipularea sau aruncarea gunoiului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?