Cazul Șor stiri: 599

Principala companie chimică din Europa oprește producția

23 aug. 2022,, 16:30   Diverse
2174 0

Prețurile record ale gazului în Europa au forțat Grupa Azoty, al doilea mare producător de îngrășăminte din UE, să suspende operațiunile. Grupul a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă pe site-ul său. Pe fondul anunțului, acțiunile Grupa Azoty au scăzut cu 5,4 la sută de la începutul zilei.

Începînd cu 23 august, companiф poloneză de top închide o fabrică de producție de îngrășăminte cu azot, caprolactamă (necesară în materialele plastice tehnice) și poliamidă-6 (plastic de înaltă rezistență). În același timp, va continua producția de catalizatori, învelișuri de poliamidă, acizi humici, amidon termoplastic și acid azotic concentrat. În timp ce lucrările sînt suspendate, compania va efectua o revizie majoră planificată anterior a unui număr de instalații. Grupul nu spune cînd uzina va relua producția.

Compania chimică a explicat că închiderea întreprinderii s-a datorat prețurilor fără precedent la gazele naturale, care asigură funcționarea acesteia. Dacă pe 22 februarie (înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina) combustibilul costa 752 USD per mia de metri cubi, atunci prețurile au crescut la 22 august la 2882 USD per mia de metri cubi. La momentul scrierii știrii, gazul este tranzacționat la bursa ICE din Londra la 2.877 USD per mia de metri cubi.

Lipsa de combustibil în Europa amenință o serie de întreprinderi care sînt puternic dependente de gaz cu suspendarea sau chiar încetarea lucrului. Anterior, despre eventualitatea închiderii a declarat concernul german – complexul chimic BASF. Compania a sugerat că dacă combustibilul este furnizat la un volum semnificativ sub nivelul necesar pentru o perioadă lungă de timp, uzinele vor trebui să fie închise

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?