TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Prima mașină zburătoare va apărea curînd în Europa

În curînd, pe străzile Europei își va face apariția prima mașină cu elice, transmite stirileprotv.ro.

O companie olandeză care produce un autoturism capabil să zboare a primit aprobarea de la autoritățile rutiere europene pentru a circula în condiții legale pe șoselele Uniunii.

Urmează acum aprobările de la agenția de siguranță în aviație.

Totuși, nu vă grăbiți să vă comandați una: prețul unui model ajunge la o jumătate de milion de euro.

Aceasta este “Liberty”, mașina zburătoare produsă de o compania olandeză PAL-V. Primele teste de zbor au avut loc în 2012 și abia acum vehiculul a primit dreptul de a circula legal pe șosele.


Pentru asta, creatorii aparatului au avut de îndeplinit cîteva mii de cerințe impuse de autoritățile aeriene și rutiere europene.

Robert Dingemanse, CEO și fondator PAL-V: „Reglementările terestre și aeriene nu au fost făcute să se aplice împreună unui singur tip de vehicul. Ca să vă faceți o idee, pe șosea trebuie să ai dimensiuni reduse, compacte, pentru a fi manevrabil. Trebuie să poți lua o curbă în siguranță. Și e o provocare, pentru că în aer trebuie să fii masiv ca să fii eficient.”

PAL-V Liberty este, pe scurt, o mașină și un girocopter, combinate într-un singur vehicul. Are trei roți, două locuri și elice, iar doritorii au nevoie, pe lîngă carnetul de conducere pentru deplasarea pe sosea, și de licență de zbor pentru a decola.

Atinge 160 de kilometri pe oră pe șosea, 180 de kilometri pe oră în aer și are o autonomie de 500 de kilometri cu un singur plin. Iar trecerea de la modul terestru la cel aerian durează aproximativ 10 minute.

Robert Dingemanse, CEO și fondator PAL-V: „Olanda e o țară mică și nu avem prea multe piste de decolare. Au fost rezervate deja peste 30 de bucăți, lucru la care nu ne-am fi așteptat dacă ne uităm la starea aviației din Olanda. Așa că... dacă asta e reprezentativ și pentru restul lumii, trebuie să creștem producția cît mai repede.”

Bineînțeles, vehiculul nu este pentru toată lumea. Potrivit directorului companiei, primele 90 de modele ediție limitată vor costa în jur de 500.000 de euro. Prețul pentru varianta standard a fost stabilit la aproape 400.000 de euro. În ciuda prețului piperat, sînt destui doritori.

Robert Dingemanse, CEO și fondator PAL-V: „Oamenii sînt mult mai înclinați să călătorească individual, din cauza COVID. Chiar am înregistrat o creștere a interesului și a cererii, pentru că două persoane pot călători împreună fără să riște infectarea, un motiv convingător pentru oameni în acest moment.”

Compania producătoare speră să obțină cît mai repede și certificările de zbor de la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei. Dacă totul merge conform planurilor, primele modele vor fi livrate clienților în 2022.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load