X 

Prim-ministrul se adresează Conferinței Ministeriale G20 privind emanciparea și puterea femeilor ©

22 sep. 16:59   Diverse
1200 0

Prim-ministrul, Shri Narendra Modi, s-a adresat prin intermediul unui mesaj video la Conferința ministerială G20 cu privire la emanciparea femeilor, care a avut loc la Gandhinagar, Gujarat, la 2 august 2023.

Adresându-se publicului larg, prim-ministrul le-a urat bun venit demnitarilor în Gandhinagar, un oraș care poartă numele lui Mahatma Gandhi cu prilejul înființării sale, exprimându-și încântarea că au ocazia să viziteze Gandhi Ashram din Ahmedabad. Subliniind necesitatea găsirii unor soluții urgente și durabile pentru probleme precum schimbările climatice și încălzirea globală, prim-ministrul a declarat că la Gandhi Ashram se poate vedea, la o prima observare, simplitatea stilului de viață al lui Gandhi și ideile sale revoluționare legate de durabilitate, autonomie și egalitate. Shri Modi și-a exprimat încrederea că demnitarii îl vor găsi inspirațional. El a menționat, de asemenea, vizitarea Muzeului Dandi Kuteer și a informat că faimoasa Charkha a lui Gandhi a fost găsită de o femeie pe nume Gangaben într-un sat din apropiere. De atunci, a spus prim-ministrul, Gandhi a început să poarte Khadi, care a devenit în timp un simbol al autonomiei și al sustenabilității.

"Când femeile prosperă, lumea prosperă", a remarcat premierul, menționând că abilitarea lor economică alimentează creșterea economică, accesul lor la educație determinând în prealabil progresul global. El a mai adăugat că leadershipul adoptat de ei promovează incluziunea, vocile acestora determinând o serie de schimbări pozitive. Prim-ministrul a subliniat că cel mai eficient mod de a împuternici femeile este prin intermediul unei abordări de dezvoltare conduse tot de reprezentantele de sex feminin, India realizând progrese uriașe în această direcție.

Prim-ministrul a subliniat că președinta Indiei, Smt Droupadi Murmu, este ea însăși un exemplu inspirat. El a subliniat faptul că aceasta conduce cea mai mare democrație din lume, fiind comandantul-șef a celei de-a doua forțe de apărare din lume, chiar dacă provine dintr-un mediu nefavorabil. Potrivit prim-ministrului, în aceast regim politic aflat în plină ascensiune, intitulat democrație, "Dreptul de vot" a fost acordat în mod egal tuturor cetățenilor, inclusiv femeilor, prin Constituția indiană încă de la început, iar dreptul de a participa la alegeri a fost, de asemenea, acordat pe baza egalității. Prim-ministrul a menționat că femeile alese au fost agenți-cheie ai schimbării economice, sociale și de mediu, informând că într-un număr de 1,4 milioane, respectiv 46% dintre reprezentanții aleși în organismele locale rurale din India sunt femei. Subliniind faptul că mobilizarea femeilor în grupuri de auto-ajutorare a reprezentat, de asemenea, un factor puternic decizional, prim-ministrul a evidențiat grupurile de auto-ajutorare și reprezentantele femeilor alese care au reprezentat piloni de sprijin pentru comunitățile noastre în timpul pandemiei. Prim-ministrul a dat exemple de realizări ale acestora, printre care a menționat de fabricarea de măști și dezinfectante, dar și sensibilizarea cu privire la prevenirea infecțiilor. "Mai mult de 80% dintre asistenții medicali și moașele din India sunt femei. Ele au fost prima noastră linie de apărare în timpul pandemiei. Și suntem mândri de realizările lor", a adăugat el.

Subliniind faptul că dezvoltarea condusă de femei a reprezentat o prioritate cheie pentru guvern, prim-ministrul a menționat că aproximativ 70% din împrumuturile de până la un milion de rupii pentru sprijinirea microunităților în cadrul Pradhan Mantri Mudra Yojana au fost acordate femeilor. În mod similar, 80% dintre beneficiarii din cadrul Stand-Up India sunt femei, acestea având acces la împrumuturi bancare pentru proiecte de tip green field. Observând că un combustibil eco pentru gătit are un impact direct asupra mediului, îmbunătățind în prealabil sănătatea femeilor, prim-ministrul a evidențiat Pradhan Mantri Ujjwala Yojana și a informat că aproape 100 de milioane de conexiuni la gaz pentru gătit au fost furnizate femeilor din mediul rural. De asemenea, a informat că numărul femeilor din învățământul tehnic din cadrul institutelor de formare industrială s-a dublat din 2014, și că totodată, aproape 43% dintre absolvenții STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) din India sunt femei; aproximativ un sfert dintre cercetătorii spațiali din India sunt femei. "În spatele succesului programelor noastre emblematice precum Chandrayaan, Gaganyaan și Mission Mars se află talentul și munca asiduă a acestor femei de știință", a declarat el. Potrivit prim-ministrului, în prezent, în India sunt mai multe femei decât bărbați care se înscriu în învățământul superior. De asemenea, el a subliniat că India prezinta unul dintre cele mai mari procente de femei pilot în aviația civilă, în timp ce femeile pilot din cadrul Forțelor Aeriene indiene pilotează și avioane de luptă. Shri Modi a remarcat faptul că femeile ofițer sunt angajate pe roluri operaționale și pe platforme de luptă în toate forțele noastre armate.

Prim-ministrul a subliniat rolul esențial jucat de femei, care reprezintă principalul pilon al familiilor agricole din mediul rural, precum și al micilor comercianți și comerciante. Subliniind asocierea strânsă a acestora cu natura, prim-ministrul a afirmat că femeile dețin cheia soluțiilor inovatoare la schimbările climatice. El a reamintit cum femeile au condus prima acțiune importantă în domeniul climei în India în secolul al XVIII-lea, când comunitatea Bishnoi din Rajasthan, condusă de Amrita Devi, a inițiat "Mișcarea Chipko" pentru a preveni tăierile nereglementate de păduri. Prim-ministrul a informat că aceasta, împreună cu alți câțiva săteni, și-a dat viața pentru cauza naturii. "Femeile din India au fost, de asemenea, ambasadoare de marcă pentru "Misiunea LiFE - Stil de viață pentru mediul înconjurător", a declarat prim-ministrul, subliniind înțelepciunea lor tradițională de a reduce, reutiliza, recicla și refolosi. În cadrul diverselor inițiative, a adăugat prim-ministrul, femeile sunt instruite în mod activ în ceea ce privește fabricarea de panouri și lumini solare. El a menționat inițiativa "Solar Mamas", care a avut succes în colaborarea cu țările partenere din Sudul Global.

"Femeile antreprenor contribuie semnificativ la economia globală", a declarat premierul, subliniind rolul femeilor antreprenor din India. Cu zeci de ani în urmă, a spus el, în 1959, șapte femei din Mumbai s-au reunit pentru a crea o mișcare istorică de cooperare - Shri Mahila Grih Udyog, care a transformat ulterior viața a milioane de femei și a familiilor lor. Shri Modi a evidențiat cel mai faimos produs al lor, Lijjat Papad, și a spus că acesta se va regăsi probabil în meniurile de mâncare din Gujarat! De asemenea, a dat exemplul sectorului produselor lactate și a informat că numai în Gujarat există 3,6 milioane de femei implicate în acest sector. Shri Modi a subliniat că, în India, aproximativ 15 % dintre startup-urile prezente au cel puțin o femeie fondatoare, iar valoarea combinată a acestora conduse de reprezentantele sexului feminin este de peste 40 de miliarde de dolari. Prim-ministrul subliniază necesitatea de a crea o platformă de nivel în care femeile de succes să devin principalul scop. El a subliniat faptul că se lucrează la eliminarea barierelor care le restricționează accesul la piețe, la lanțurile valorice globale, dar și la finanțarea la prețuri accesibile, asigurându-se în același timp că dificultatea muncii casnice este abordată în mod corespunzător.

În încheierea discursului, prim-ministrul a lăudat accentul pus de conferința ministerială pe antreprenoriatul, leadershipul și educația femeilor și și-a exprimat încântarea față de lansarea "Platformei Tech-Equity" pentru a spori alfabetizarea digitală și financiară a femeilor. De asemenea, a menționat că, în cadrul președinției indiene a G20, se înființează un nou grup de lucru privind "emanciparea femeilor". El și-a exprimat încrederea că eforturile neîntrerupte din Gandhinagar vor crea o imensă speranță și încredere femeilor din întreaga lume.

0
0
1
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?