Prețurile mondiale ale alimentelor coboară la cel mai scăzut nivel din ultimii 2,5 ani

8 sep. 18:45   Diverse
1714 0

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut din nou în august 2023.

Indicele agenției ONU pentru alimente a scăzut la cel mai scăzut nivel din martie 2021.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la publicația FAO.

În august, indicele a fost de 121,4 puncte, ceea ce înseamnă cu 2,1% mai puțin decît în iulie și cu 24% sub vîrful atins în martie 2022.

Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 3,1% în august, compensînd parțial o creștere bruscă de 12,1% în iulie. Prețurile mondiale ale uleiului de floarea-soarelui au scăzut cu aproape 8 procente în cursul lunii, din cauza cererii mai slabe de importuri la nivel mondial și a ofertei ample din partea principalilor exportatori.


Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 0,7% față de iulie. Prețurile internaționale la grîu au scăzut cu 3,8% în august, pe fondul creșterii ofertei sezoniere din partea mai multor exportatori importanți.

Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a scăzut cu 4,0 % față de iulie, din cauza cotațiilor internaționale pentru laptele praf integral, care provine din abundență din Oceania. Prețurile internaționale ale untului și brînzei au scăzut, de asemenea, parțial din cauza activității slabe de pe piață asociate cu vacanțele de vară din Europa.

Indicele FAO al prețurilor la carne a scăzut cu 3,0 la sută. Prețurile mondiale ale cărnii de miel au scăzut cel mai mult, alimentate de creșterea ofertelor la export, în special din Australia, și de cererea mai slabă din partea Chinei. De asemenea, existența unor stocuri mari a dus la scăderea prețurilor la carnea de porc, de pasăre și de vită.

Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost cu 1,3% mai mare decît în iulie și cu 34,1% mai mare decît în urmă cu un an. Creșterea s-a datorat în principal îngrijorării tot mai mari privind impactul fenomenului El Niño asupra culturilor de trestie de zahăr.

2
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?