Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

Prețurile în două țări europene au crescut pînă la un nivel record

12 aug. 17:00   Diverse
1512 0

În iulie, prețurile de consum în Franța și Spania au crescut, în termeni anuali, pînă la valori record în ultimii aproape 40 de ani. Inflația în Franța a crescut pînă la 6, 1 la sută, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (Insee). În Spania, creșterea a fost de 10, 8 la sută, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică al Regatului (INE).

Cel mai mult pe parcursul unui an în Franța s-au scumpit resursele energetice rescut - prețul lor au crescut cu 28, 5 la sută după o creștere de 33, 1 la sută în iunie. De asemenea, în țară a crescut semnificativ prețul locuințelor (16,4 la sută în iulie față de 4,6 la sută în iunie). Prețurile la transport s-au majorat cu 11,7 la sută față de creșterea de 3,4 la sută luna trecută, iar prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 6,8 la sută (în luna iunie – 5,8 la sută). Inflația în țară în termeni lunari a constituit 0,3 la sută.

În același timp, pe parcursul unui an Spania a fost cel mai mult afectată de prețurile la resursele energetice (41,4%) și combustibil (34,3%). La fel de brusc au crescut și prețurile la locuințe (23 la sută), transport (16, 2 la sută), produse alimentare și băuturi răcoritoare (13, 5 la sută). În termeni lunari, creșterea prețurilor în țară în luna iulie a constituit 0,6 la sută.

Au suferit din cauza majorării fără precedent a prețurilor pe fondul escaladării crizei geopolitice nu numai Franța și Spania. În general, inflația în zona euro în iulie a fost de 8,9 la sută în termeni anuali, comparativ cu 8,6 la sută în iunie — acesta a fost un record în istoria calculelor. Inflația ridicată este cauzată de creșterea prețurilor la resursele energetice pe fondul reducerii serioase a livrărilor de gaze din Rusia către Europa.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав