X 
Criza energetică stiri: 1754
Cutremure stiri: 301
Eurovision stiri: 417

Prețul petrolului rusesc a scăzut sub 45 de dolari

9 dec. 2022,, 16:00   Diverse
1876 0

După ce G7, Australia și UE au impus un plafon de preț pentru livrările pe cale maritimă a petrolului rusesc, costul principalului tip de export al Rusiei, Ural, expediat în Primorsk, a scăzut la 43,72 USD pe baril, cu mult sub limita de 60 USD.

Bloomberg scrie despre asta cu referire la datele agenției de prețuri Argus, relatează lenta.ru.

Analistul Michael Carolan a explicat că în regiune pur și simplu nu există doritori de a cumpăra petrol rusesc, de aceea vînzătorii trebuie să reducă prețul cît mai mult posibil pentru a atrage clienți pentru volume mari. Cu o astfel de dinamică, Uralii ar putea ajunge în curînd jumătate din prețul Brentului, care a atins, de asemenea, minimele pe mai multe luni în ultimele zile.

După cum se menționează în material, trei sferturi din volumul de petrol din acest an a fost exportat prin porturile occidentale. Refuzul Europei de a cumpăra înseamnă că acum mărfurile vor trebui transportate în Asia, care este mult mai scumpă și mai lungă, ceea ce înseamnă că afectează veniturile companiilor petroliere, chiar dacă este posibil să se vîndă mărfurile la un preț mai mare decît acum.

Comerțul cu tipul de export din Siberia de Est ESPO, deocamdată, merge mai bine, fiind livrat din porturile din Oceanul Pacific către China la un preț de 68,72 USD pe baril. Totuși, reducerile cresc și la el – acum o lună ESPO se tranzacționa cu o primă de doi dolari, iar în decembrie vorbim de o reducere de 6-8 dolari. Petrolierii ruși trebuie să concureze cu contrabanda din Iran, care este cumpărată de aceleași rafinării chineze nestatale.


Plafonul de preț pentru petrolul rusesc a intrat în vigoare la 5 decembrie. Rusia a anunțat cu anticipație măsuri de răspuns și a amenințat cu o creștere bruscă a prețurilor mondiale la materiile prime. Cu toate acestea, cinci zile mai tîrziu, autoritățile nu au ales încă o modalitate de a răspunde noilor sancțiuni. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a explicat că o analiză a situației este în curs, după care se va alege un format de răspuns.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий