X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Prețul mediu la gaze în Europa a crescut brusc

31 iul. 11:15   Diverse
2247 0

Prețul mediu lunar de decontare al gazului la bursa europeană a crescut brusc. Acest lucru este evidențiat pe calculelele bazate pe datele de la bursa ICE din Londra.

Se observă că costul a crescut cu aproape 50 la sută, de la 1.180 de dolari per mia de metri cubi în iunie la aproximativ 1.805 de dolari în iulie.

Contractele futures pe gaze pe indicele hub-ului TTF s-au tranzacționat în intervalul de 1.530-2.385 USD per mia de metri cubi în iulie, în timp ce anul trecut în aceeași lună au fost sub 500 USD.


Potrivit lui Alexandr Amiraghean, șeful sectoarelor economice ale combustibililor și energiei din Centrul de Cercetare Strategică, nivelul prețurilor de astăzi este cauzat de un complex de factori. El a subliniat că cele decisive dintre acestea sînt scăderea aprovizionării din Rusia și incertitudinea cu privire la perspectivele restabilirii acestora. El a adăugat că vremea caldă din Europa a afectat și creșterea prețurilor la gaze. În plus, reducerea producției de energie din surse alternative a jucat și ea un rol.


Amiraghean a avertizat că, dacă livrările din Rusia rămîn scăzute, prețurile la gaze din Europa nu ar trebui să scadă, deoarece rutele alternative de aprovizionare nu vor compensa pe termen scurt volumele de gaz rusesc pe termen scurt.

Analistul a adăugat că o creștere a costului gazului în UE poate apărea odată cu creșterea concurenței între consumatorii europeni și asiatici pentru gazul natural lichefiat pe piața mondială, precum și tensiunea continuă cu livrările din Rusia.

În ultimele zile, prețurile gazelor din Europa la bursă au crescut cu 12 la sută. Contractele futures de gaze din august pentru livrarea către hub-ul olandez TTF pe 27 iulie valorează aproape 2.350 USD per mia de metri cubi. Gazul se tranzacționează acum la 2.248 de dolari la 1.000 de metri cubi, conform datelor ICE.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав