X 

Președintele Statelor Unite a decretat „stare de dezastru major” în Hawaii

12 aug. 14:00   Diverse
2223 0

Cel puțin 56 de oameni au murit, iar alți aproximativ 1 000 sunt dați dispăruți în Hawaii în urma incendiilor de vegetație. Flăcările s-au răspândit cu viteza fulgerului. Focul a distrus mai multe orașe. Lahaina - fosta capitală a regatului Hawaii, iar acum un popular centru turistic - a ars complet.

Imagini apocaliptice în statul american Hawaii, devastat de flăcări. Guvernatorul John Green a vizitat orașul istoric Lahaina, care a fost transformat într-un morman de cenușă și moloz. El a descris situația din Hawaii ca fiind „cel mai mare dezastru natural din istoria acestui stat! Flăcările au distrus o mare parte din orașul-stațiune Lahaina, de pe insula Maui, autoritățile anunțând că reconstrucția sa va dura mulți ani și va necesita miliarde de dolari, notează Noi.md cu referire la moldova1.

„Iubiți-vă vecinii, sprijiniți-i, pentru că acest lucru este devastator pentru Maui. Probabil că avem peste o mie de clădiri care au fost distruse. Multe, multe sute de familii au fost strămutate. Vom reconstrui. Președintele a autorizat și aprobat deja, în doar șase ore, cererea noastră de sprijin de urgență, dar va fi o muncă de durată. În spatele meu este dezastru, dar vom pune speranța în fața noastră”, a declarat John Green, guvernatorul statului Hawaii.

Președintele Statelor Unite a decretat „stare de dezastru major” în Hawaii. Liderul de la Casa Albă s-a angajat să mobilizeze toate resursele posibile pentru a lupta împotriva flăcărilor, inclusiv să trimită armata în acest stat. De asemenea, el a deblocat un fond federal pentru a ajuta locuitorii din zonele afectate.

„Lucrăm pentru a combate incendiile și pentru a evacua locuitorii și turiștii cât mai repede posibil. Rugăciunile noastre sunt pentru locuitorii din Hawaii. Dar nu doar rugăciunile noastre - toate resursele pe care le avem vor fi puse la dispoziția lor. Vedem casele lor distruse, afacerile lor distruse. Unii au pierdut persoane dragi. Și încă nu s-a terminat.”


Potrivit oficialilor din Comitatul Maui, incendiul din Lahaina a fost izolat în proporție de 80%, iar cel de la Pulehu - în proporție de 70%.

Însă numărul victimelor continuă să crească, iar peste o mie de oameni sunt dați dispăruți. Mulți locuitori disperați din Maui au vizitat adăposturile de evacuare, hotelurile și spitalele, în căutarea rudelor și prietenilor. Această femeie își caută tatăl dispărut.

„Am vrut să-l conving să vină cu mine, dar s-a încăpățânat să rămână să o aștepte pe mama, iar mama lucra tocmai în Hanalua, așa că presupun că a rămas blocată în trafic și nu a putut ajunge acasă. Și oricât de mult am încercat să-l conving, el nu a dorit să plece”, spune Liza Tobias, rezidentă din Maui.

Incendiile din Hawaii sunt deja considerate de o amploare fără precedent. Mii de oameni au fost evacuați. Lupta cu intemperiile este agravată de caniculă și de vânturile puternice aduse de uraganul „Dora” din Pacific. Aeroporturile locale sunt supraaglomerate de oameni care doresc să părăsească insulele, dar condițiile meteorologice au dus la întârzieri și anulări de zboruri.

1
0
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?