Presa austriacă: România va bloca Austria în NATO ca să răzbune veto-ul pe Schengen

24 sep. 13:01   Diverse
2355 0

România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO, scrie ziarul austriac Kurier. Potrivit acestuia, doi ofițeri ai forțelor armate austriece de la Bruxelles așteaptă de săptămîni întregi acreditarea lor la Alianță. Accesul lor este întîrziat de România, care a cerut timp de gîndire.

Publicațiile Salzburger Nachrichten și Oberösterreichische Nachrichten au relatat în edițiile lor de sîmbătă că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac la Schengen, scrie Hotnews.

Delegația României la NATO nu a dorit să comenteze pe această temă. Într-o declarație, un purtător de cuvînt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată și a declarat: „Contăm pe România și Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofițerilor austrieci din posturile NATO”, transmite radiochisinau.

„În strîns contact cu România pentru a rezolva problema”

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sîmbătă pentru APA că România a solicitat mai mult timp, pînă la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detașarea voluntară a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate austriece la sediul NATO.


Detașarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toți cei 31 de aliați NATO.

„Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen”, a mai spus Ministerul de Externe. Ministerul de Externe, în coordonare cu Ministerul Apărării, se afla în contact strîns cu România pentru a facilita o aprobare rapidă.

În cazul de față, Ministerul Apărării „a contactat birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanței militare de la Bruxelles”, a declarat Michael Bauer, purtător de cuvînt al Forțelor Armate austriece. În plus, se menține un contact strîns cu Ministerul de Externe și cu Cancelaria Federală.

Deși Austria nu este membră a NATO, este ancorată în Alianță prin intermediul „Parteneriatului pentru pace” și al operațiunilor conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost deja blocată de Turcia timp de mai mulți ani, începînd din 2016.

14
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?