Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3730

Premierul kosovar, dispus să organizeze noi alegeri municipale pentru șefii de municipalități

2 iun. 14:01   Diverse
2262 0

Prim-ministrul Kosovo nerecunoscut, Albin Kurti, și-a exprimat disponibilitatea de a organiza noi alegeri pentru șefia municipalităților în cîteva luni.

"Sînt foarte conștient că acești primari nu au aprobarea populației. Sînt pregătit să convoc noi alegeri în cîteva luni", a declarat acesta pentru cotidianul Corriere della Sera.

"Pentru a obține o dezescaladare <...> sînt gata să continui calea recunoașterii reciproce, în conformitate cu acordul pe care l-am semnat în februarie anul trecut cu [președintele sîrb Aleksandar] Vučić. Apoi vor avea loc noi alegeri. Iar cînd nu va mai exista nicio amenințare, voi retrage Poliția Militară din Kosovo de pe străzi, așa cum mulți îmi cer să fac. Aceasta este foaia de parcurs pe care o ofer tuturor în numele păcii", a declarat Albin Kurti.

Anterior, liderul francez, Emmanuel Macron, a declarat, în cadrul conferinței de presă de după summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, că Franța și Germania cer organizarea de noi alegeri municipale în patru circumscripții din nordul Kosovo nerecunoscut, cu participarea părții sîrbe în mod clar.

El a adăugat că el și Scholz s-au întîlnit cu președintele sîrb Aleksandar Vučić și cu liderul Kosovo nerecunoscut, Vjosa Osmani, în timpul summitului din Moldova.


Macron a reamintit că "Franța și Germania au propus anterior un plan de pace, care a fost aprobat de cele două părți". "Acest plan a fost un pas înainte și acum trebuie să fie pus în aplicare", a spus liderul francez. El a calificat drept regretabilă organizarea de alegeri municipale în nordul Kosovo și și-a exprimat compasiunea față de victimele tulburărilor.

"Fiecare parte se va consulta cu privire la propunerile pe care le-am făcut. Așteptăm răspunsuri clare din partea lor săptămîna viitoare", a declarat președintele francez.

La rîndul său, președintele sîrb Aleksandar Vučić vede o cale de ieșire din situația din nordul Kosovo și Metohija într-un dialog între părțile implicate în conflict.

"Facem tot ce putem pentru a calma situația din nordul Kosovo și Metohija și nu vreau să fac acum aceste jocuri de acuzații. Tot ce trebuie să facem este să calmăm situația, iar apoi să ne așezăm la masă și să discutăm problemele și să prevenim provocările ca înainte, în viitor", a declarat Vučić.
Președintele sîrb a declarat că o discuție deschisă despre situația din Kosovo și Metohija este necesară pentru a păstra pacea și liniștea în regiune, ceea ce este important pentru întreaga Europă. Vučić a subliniat că, pentru a rezolva problemele din Kosovo și Metohija, ar trebui să fie formată Comunitatea municipalităților sîrbe, care a fost negociată încă din 2013.

Situația din municipalitățile sîrbe din nordul Kosmet s-a înrăutățit la 26 mai, cînd forțele speciale ale poliției kosovare au ocupat clădirile administrative din municipalitățile Zvecan, Zubin Potok și Leposavic. Forțele de securitate au încercat să asigure inaugurarea șefilor municipalităților care cîștigaseră alegerile, care fuseseră boicotate de populația sîrbă. La 29 mai, Forța NATO din Kosovo (KFOR) a împrejmuit clădirile administrative, în preajma cărora au început protestele locuitorilor locali, care au degenerat ulterior în ciocniri.

Provincia autonomă sîrbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența în 2008 și a încercat recent să devină membră a organizațiilor internaționale. Mai mult de jumătate din cele 193 de națiuni ale ONU, inclusiv Moldova, Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo. Independența Kosovo nu este recunoscută de cinci dintre cele 27 de state membre ale UE.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?