Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1682

Populaţiile făceau brînză acum cel puţin 7.200 de ani

11 sep. 2018,, 01:00   Diverse
3099 0

Analizele asupra reziduurilor în oalele din Dalmaţia, Croaţia, au scos la iveală dovezi ale produselor lactate fermentate - brînzeturi moi şi iaurturi - vechi de circa 7.200 de ani, conform echipei internaţionale de cercetători.

„Această descoperire împinge fabricarea brînzeturilor cu 4.000 de ani”, a precizat Sarah B. McClure, profesoară de antropologie de la Pennsylvania State University, o membră a echipei de cercetare.

Prezenţa laptelui în vasele de lut din această regiune datează de acum 7.700 de ani, cu 500 de ani mai devreme decît produsele fermentate. Analizele genetice asupra populaţiilor din regiune indică faptul că adulţii erau intoleranţi la lactoză, dar copiii puteau consuma lapte pînă la vîrsta de 10 ani, informează Phys.

După 500 de ani, cercetătorii au văzut o schimbare nu doar în apariţia produselor fermentate, ci şi în stilului şi formei vaselor de lut.

„Producţia de brînzeturi este suficient de importantă încît oamenii să realizeze noi tipuri de vase. Vedem o schimbare culturală”, a adăugat McClure.


Studiul a fost publicat pe 5 septembrie în revista PLOS ONE. Savanţii au analizat artefactele din două situri croate: Pokrovnik şi Danilo Bitinj. Atunci cînd a fost posibil, au selectat mostre de la oalele necurăţate. Au analizat reziduurile cu ajutorul izotopilor de carbon, care pot indica tipul de grăsimi şi care pot distinge între carne, peşte, lapte sau produse lactate fermentate. Pentru a determina vîrsta, au folosit datarea cu radiocarbon pe oase şi seminţe.

Conform cercetătorilor, lactatele - în special brînzeturile şi produsele de lapte fermentat - ar fi deschis regiunile europene nordice pentru agricultură iar astfel se putea reduce mortalitatea infantilă şi putea permite creşterea populaţiei umane în zone pînă atunci inaccesibile din cauza climatului rece care nu permitea cultivarea plantelor; oferind în acelaşi timp o sursă de alimentaţie pentru adulţi care putea fi depozitată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий