Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Polonia a reziliat acordul privind furnizarea de gaze din Rusia

23 mai. 13:15   Diverse
1290

Autoritățile poloneze reziliază anticipat acordul privind furnizarea de gaz rusesc, fără a aștepta finalizarea acestuia la sfîrșitul anului 2022, transmite RIA Novosti, citînd cuvintele oficialului guvernamental autorizat pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimsky.

Potrivit acordului, statul putea beneficia de importuri de pînă la 10 milioane de metri cubi de gaz pe an din Rusia. „Pe 13 mai, guvernul lui Mateusz Morawiecki a adoptat o rezoluție pentru a desface acordul dintre guvernul Poloniei și guvernul Federației Ruse. Acel acord, care se numește „Yamal” și care a fost semnat în 1993. După 30 de ani, se poate afirma că relațiile de gaze dintre Polonia și Rusia încetează să mai existe”, a subliniat Naimsky.

Din 27 aprilie, Gazprom nu mai exportă combustibil în Polonia și Bulgaria: cele două state au refuzat să treacă la o nouă schemă de plată, care include deschiderea unui cont de ruble la Gazprombank. Moscova a făcut astfel de solicitări după începerea operațiunii militare speciale. Cu toate acestea, potrivit viceprim-ministrului polonez Jacek Sasin, țara se descurcă cu aprovizionarea cu gaz chiar și fără aprovizionare din Rusia – depozitele sînt pline în proporție de 84%.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав