Cazul Șor stiri: 599

Paul Rusesabagina, eroul filmului ''Hotel Rwanda'', a fost eliberat din închisoare

25 mar. 22:00   Diverse
1895 0

Paul Rusesabagina, portretizat ca un erou în filmul "Hotel Rwanda", a fost eliberat vineri după ce guvernul a anunţat că i-a comutat pedeapsa de 25 de ani pentru "terorism".

Înverşunatul adversar al preşedintelui rwandez Paul Kagame, care deţine cetăţenie belgiană şi este rezident permanent în Statele Unite, a fost predat ambasadorului statului Qatar înainte de întoarcerea sa în Statele Unite, a anunţat un responsabil american, notează AFP.


Opozantul "se află la reşedinţa ambasadorului Qatarului", a declarat acest responsabil. Washingtonul este "recunoscător" Rwandei pentru că l-a eliberat, a afirmat pe de altă parte şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Belgia a salutat, de asemenea, "decizia guvernului rwandez de a-i acorda lui Paul Rusesabagina o reducere a pedepsei". "Sperăm că se va alătura în curînd familiei sale", a subliniat ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, într-un comunicat.

Condamnarea lui Rusesabagina, datînd din septembrie 2021, a suscitat dezaprobări internaţionale şi din partea apărătorilor drepturilor omului.

"Lui Paul Rusesabagina şi (co-inculpatului său) Callixte Nsabimana li s-au comutat pedepsele cu închisoarea prin ordin prezidenţial, după ce au fost luate în considerare cererile lor de clemenţă", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvînt a guvernului ruandez, Yolande Makolo.

Pedepsele altor 18 persoane pentru terorism au fost şi ele comutate, a adăugat ea. Potrivit unei surse guvernamentale sub protecţia anonimatului, ceilalţi deţinuţi ar urma să fie eliberaţi sîmbătă.

Makolo a precizat că Rwanda "subliniază rolul constructiv al guvernului american în crearea condiţiilor pentru dialog în această problemă, precum şi facilitarea oferită de statul Qatar".

Dar, a adăugat ea, "nimeni nu ar trebui să se facă iluzii cu privire la ce înseamnă asta, deoarece există un consens că au fost comise infracţiuni grave, pentru care au fost condamnaţi".

Acest caz a fost mult timp o sursă de dispută între Kigali şi Washington. În mai 2022, Washingtonul a considerat că el a fost "reţinut pe nedrept" de justiţia rwandeză, iar Kagame a răspuns că Statele Unite nu îl pot "intimida" pentru a-l obliga să-l elibereze.

Această decizie "este rezultatul unei dorinţe comune de a reseta relaţiile SUA-Rwanda", a declarat pe Twitter secretarul de presă al preşedintelui, Stephanie Nyombayire.


Potrivit unui înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului, vizita secretarului de stat Antony Blinken la Kigali în august "a jucat un rol cheie în perspectiva eventualei eliberări a lui Paul".

La rîndul său, Stephanie Nyombayire a subliniat că "relaţiile strînse dintre Rwanda şi Qatar au fost cheia".

Rusesabagina a fost închis 939 de zile, potrivit site-ului Free Rusesabagina.

Fostul director de hotel a fost făcut celebru de filmul "Hotel Rwanda", lansat în 2004, care prezintă cum acest hutu moderat a salvat sute de vieţi în timpul genocidului din 1994.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?