X 
Criza energetică stiri: 1748
Cutremure stiri: 283

Patru țări UE au cerut Comisiei Europene să organizeze aprovizionarea cu gaz din Azerbaidjan

24 ian. 21:45   Diverse
1428 0

Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia au făcut apel la Comisia Europeană (CE) cu o cerere de aranjare a furnizării de gaze din Azerbaidjan către Europa.

Declarația o face șeful Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Ungariei, Peter Szijjarto, transmite RIA Novosti.

Patru țări consideră că organismul ar trebui să ofere sprijin financiar pentru dezvoltarea infrastructurii necesare – combustibilul va fi pompat din Azerbaidjan de-a lungul rutei de tranzit prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Se propune implementarea inițiativei statului prin construirea de noi interconexiuni și creșterea capacității gazoductelor existente. Este necesară o creștere a rezervelor de combustibil pentru a asigura securitatea energetică a țărilor din Europa de Sud și Centrală, a subliniat Szijjarto.

La rîndul său, Azerbaidjanul este pregătit să dubleze livrările de gaz către Europa pînă în 2027. Ungaria susține intenția țării, a spus ministrul.

Importul de combustibil din surse alternative va permite Europei să înlocuiască o parte din livrările din Rusia, regiunea urmărește să minimizeze achizițiile de gaze din țară. Anterior, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat că țările blocului sînt pregătite să scape complet de resursele energetice rusești. În opinia sa, toate statele UE, cu posibila excepție a Ungariei, vor putea face acest lucru deja în acest an. Budapesta poate păstra achizițiile din motive politice, a spus Borrell.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий