Orașul Istanbul, scăldat în lalele: Imagini desprinse din povești

22 mar. 20:00   Diverse
2750 0

Sezonul lalelelor anunță sosirea primăverii la Istanbul.

În fiecare an, în luna aprilie, cele mai populare locuri din cel mai mare oraș al Turciei sînt decorate cu lalele de diferite culori, transformînd orașul într-un adevărat festival al culorilor, comunică Moldpres.

În fiecare an, piața Sultanahmet este decorată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă intens vizitată atît de localnici, cît și de turiști.

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia în regiunea Anatolia din Munții Pamir, aflați în Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi „patria” de unde lalelele își au originea. Încă din secolul al XII-lea, lalele au devenit un adevărat simbol în cultura turcă. Planta bulboasă și erbacee a fost la modă în perioada otomanilor, fiind considerată un bun subiect pentru poezii, edicte, povești și picturi în miniatură. Lalelele au fost pictate pe numeroase moschei, pietre funerare și palate, dar și pe covoare, caftane, lăzi pentru haine sau monede. Mai mult, cadrele militare au gravat lalele pe căștile de luptă sau pe tunuri.

La Istanbul, lalelele au fost considerate flori sălbatice și au început să fie cultivate și plantate în grădini abia în secolul al XVI-lea. Lalelele au căpătat o importanță deosebită în cultura locală în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care avea o pasiune pentru aceste flori și care a condus ulterior la dezvoltarea și cultivarea unui număr foarte mare de soiuri de lalele în Turcia. Tot în această perioadă a apărut și „laleaua de Istanbul” considerată în aceea perioadă ca fiind simbolul orașului.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий