COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opt simptome ale ulcerului care nu trebuie să le ignori

Opt simptome ale ulcerului care nu trebuie să le ignori

Specialiștii au constatat că de multe ori pacienții se prezintă la consult cînd simptomele problematice au avansat foarte mult și nu le mai permit să-și desfășoare activitățile cotidiene.

Ulcerul trebuie monitorizat atent și este indicat să-i semnalezi imediat medicului atunci cînd nu te simți bine. Nu aștepta ca starea ta să se agraveze și nici nu-ți închipui că va trece de la sine. Un diagnostic pus la momentul potrivit și începerea tratamentului util reprezintă soluția pentru a-ți recupera energia și cheful de viață.

Iată ce simptome sînt asociate cu ulcerul:


1. Durerea în zona abdomenului superior

„Una dintre manifestările caracteristice ale ulcerului este durerea intensă resimțită la nivelul abdomenului superior. Ulcerul se poate dezvolta oriunde în cadrul tractului digestiv superior, deși percepția generală este că se află în stomac sau în intestinul subțire. Este o durere puternică, care nu dispare timp de cîteva ore, asociată uneori cu senzația de arsură. Se va agrava dacă nu mergi la consult în cel mai scurt timp”, spune dr. Neil Sengupta, gastroenterolog de la Universitatea din Chicago.

2. Starea de greață

„Ulcerul alterează compoziția chimică a lichidului din stomac, cauzînd starea de greață, în special dimineața. Digerarea alimentelor este mult mai dificilă pentru pacienții care suferă de ulcer”, spune dr. Sengupta.

3. Voma fără niciun motiv clar

Starea de greață provocată de ulcere se poate agrava uneori și se va ajunge inclusiv la vomă. În niciun caz nu trebuie să iei ibuprofen sau aspirină pentru a te simți mai bine. „Medicamentele analgezice care se eliberează fără rețetă cresc foarte mult riscul de apariție a ulcerului și îl vor agrava dacă există deja”, spune dr. Sengupta.

4. Sîngerarea cînd mergi la toaletă

„Dacă sîngerarea se combină cu durerea la nivelul abdomenului superior este aproape sigur că ai ulcer.Pacienții observă sînge fie cînd merg la toaletă, fie după ce au vomat. Sîngele din scaun poate fi cauzat și de hemoroizi sau cancer de colon, așa că este indicat să ți se facă un consult amănunțit pentru a se stabili un diagnostic cert”, spune dr. Sengupta.

5. Senzația de arsură după mese

Dacă ai mereu o senzație de arsură la finalul mesei, indiferent ce ai mîncat, este posibil ca ulcerul să fie motivul disconfortului. „Mulți pacienți decriu senzația de arsură ca fiind foarte intensă, asociată cu sughițuri. Medicamentele antiacide pot reduce disconfortul, dar dacă se întîmplă tot timpul trebuie neapărat să mergi la consult”, spune dr. Sengupta.

6. Balonarea excesivă

Cu toții ne balonăm din cînd în cînd, dar dacă observi că ai stomacul mult mai umflat decît de obicei ar putea fi un semn că ai ulcer. „Balonarea excesivă este unul dintre simptomele timpurii ale ulcerului, mai ales dacă apare concomitent cu durerea. Sigur că balonarea poate apărea și dacă ai consumat un aliment care nu îți face bine sau dacă nu ai băut suficientă apă, dar merită să verifici pentru a fi sigur că totul este în regulă”, spune dr. Sengupta.

7. Pierderea poftei de mîncare

În multe cazuri ulcerul cauzează o reducere drastică a apetitului. Consumul mai redus de alimente, combinat cu voma, pot cauza scăderea în greutate. De asemenea, unii pacienți au semnalat scăderea în greutate chiar și în situația în care consumă același număr de calorii.

8. Foamea excesivă

Deși de obicei ulcerul neutralizează pofta de mîncare, există și cazuri în care durerea de la nivelul abdomenului superior este confundată cu foamea. Alimentele consumate ar putea reduce durerea dacă ulcerul este localizat în stomac, dar nu și dacă se află la nivelul intestinului subțire.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load