X 

Opt oficiali, inclusiv primarul din Derna, reținuți în urma inundațiilor din Libia

25 sep. 20:24   Diverse
1544 0

Cei opt actuali și foști oficiali au fost reținuți în contextul anchetei privind prăbușirea celor două baraje din orașul libian Derna care a provocat inundații soldate cu mii de morți, relatează The Guardian.

Potrivit estimărilor oficialilor guvernamentali și ale agențiilor umanitare, numărul deceselor este cuprins între 4.000 și peste 11.000. Barajele au cedat pe 11 septembrie, în timp ce furtuna Daniel a lovit Libia, iar dipăruții sînt căutați încă în mare și printre ruine la două săptămîni de la dezastru. Un sfert din orașul Derna a fost inundat. La sfîrșitul săptămînii trecute au fost audiați șapte foști și actuali oficiali din cadrul Autorității pentru Resursele de Apă și al Autorității pentru Gestionarea Barajelor, în legătură cu acuzațiile că managementul defectuos, neglijența și greșelile au contribuit la dezastru. De asemenea, a dat declarații primarul din Derna, Abdel-Moneim al-Ghaithi, care a fost demis în urma inundațiilor, anunță Noi.md cu referire la libertatea.ro

Procurorii au decis ca, pînă la terminarea anchetei, cei opt să rămînă închiși, se precizează într-un comunicat al biroului procurorului general, Al-Sidiq al-Sour. Ancheta procurorilor s-ar putea desfășura cu dificultate în contextul în care estul Libiei se află sub controlul generalului Khalifa Haftar și al autointitulatei sale Armate Naționale Libiene, iar un guvern rival, cu sediul în capitala Tripoli, controlează majoritatea fondurilor naționale și proiectele de infrastructură.

Consiliul suprem de stat, un organism consultativ cu sediul la Tripoli, a cerut o anchetă internațională amănunțită. Construite în anii 1970 de o companie iugoslavă, cele două baraje erau menite să protejeze orașul de inundații. De-a lungul timpului, oamenii de știință au avertizat că barajele ar putea să cedeze. Peste două milioane de dolari s-au alocat între 2012 și 2013 pentru întreținerea barajelor, însă un raport din 2021 al unei agenții de audit de stat arăta că acestea nu au fost consolidate.

Inundațiile au afectate o treime din locuințele și infrastructura din Derna, potrivit datelor Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), care precizează că cel puțin 9.000 de persoane sînt în continuare dispărute.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?