X 

ONU susține că schimbările climatice au scăpat de sub control

8 iul. 19:00   Diverse
2418 0

Schimbările climatice au scăpat de sub control! Este constatarea experților ecologiști, care cer insistent reducerea cît mai rapidă a emisiilor de seră. Ieri pămîntul a înregistrat cea mai caldă zi din istorie, doborînd recordurile înregistrare luni și marți. Asta după ce am avut cea mai fierbinte lună iunie din istorie.

Potrivit Centrului Național pentru Predicții de Mediu din SUA, ieri, 6 iulie, temperatura medie globală a atins 17,23 grade Celsius. Recordul vine la doar cîteva zile după valurile de căldură intense din Statele Unite și China, dar și din Mexic, unde canicula a ucis peste 100 de oameni.

Tot ieri Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a declarat că iunie a fost cea mai caldă lună din toate timpurile, doborînd recordul anterior din iunie 2019 cu o diferență substanțială. Potrivit oamenilor de știință, soluția este reducerea cît mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon.

Oamenii de știință cred că un indiciu al ritmului foarte rapid în care se încălzește planeta este El Niño, un fenomen climatic asociat, încălzirii temperaturilor de la suprafața oceanului Pacific, fiind amplificat în mare parte de emisiile de CO2. Iar cînd va începe faza mai caldă a lui El Niño, am putea avea recorduri zilnice, lunare și anuale mult mai multe decît pînă acum.

În prezent, China se confruntă cu un val de căldură persistentă, cu temperaturi în jur de 35 de grade Celsius, iar nordul continentului african a fost lovit de o caniculă arzătoare, cu aproape 50 de grade în termometre. Și Statele Unite se confruntă de cîteva săptămîni cu temperaturi de foc, iar oamenii încearcă să le înfrunte cu multă apă.


Chiar și în Antarctica au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Acolo s-a atins acum un nou record de temperatură pentru luna iulie de +8,7 grade Celsius. Și Moldova a fost lovită zilele trecute de un val sufocant de căldură, cu valori de pînă la 36-37 de grade. La noi recordul de temperatură a fost atins la 7 august 2012, cînd la Fălești mercurul din termometre a atins 42,4ºC.

1
1
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?