Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Oceanul Pacific ar putea fi o amenințare pentru piața globală a cerealelor

30 ian. 2023,, 23:00   Externe
2271 0

Piața cerealelor este amenințată nu doar de un posibil eșec al acordului cerealier, ci și de schimbările climatice: meteorologii avertizează că intensificarea fenomenului El Niño în 2023 amenință să înregistreze o creștere a temperaturilor globale.

În ciuda faptului că costul îngrășămintelor și al grîului a scăzut comparativ cu valorile de vîrf după începutul războiului din Ucraina, analiștii încă văd o amenințare pentru piața globală a cerealelor, potrivit Financial Times.

Acordul cerealier între Rusia, Ucraina, ONU și Turcia a jucat un rol esențial în scăderea prețurilor, dar analiștii avertizează că acesta ar putea eșua. Dacă acordul nu va fi prelungit, acesta va bloca exportul de cereale ucrainene, ceea ce va duce la o nouă creștere a prețurilor, subliniază aceștia.

Amenințarea pentru piață nu sînt doar tensiunile geopolitice, ci și schimbările climatice. Temperaturi record au fost înregistrate în Europa și în alte părți ale lumii anul trecut, în ciuda fenomenului oceanic și atmosferic La Niña în curs. Acest fenomen este asociat cu răcirea suprafeței oceanului în părțile centrale și de est ale Oceanului Pacific ecuatorial, ceea ce duce la modificări ale circulației tropicale a atmosferei, și anume vîntul, presiunea și precipitațiile.

După cum a raportat Organizația Meteorologică Mondială, actualul eveniment La Niña a început în septembrie 2020 și a persistat pînă la jumătatea lui mai 2022 în Pacificul tropical. A existat o slăbire temporară a componentelor oceanice ale La Niña în ianuarie și februarie 2022, dar acestea s-au intensificat din martie 2022.


Fenomenul La Niña este asociat cu faza rece, iar opusul, El Niño, cu faza caldă. Oficiul Meteorologic al Marii Britanii a avertizat că trecerea de la unul la altul este „probabil ca temperaturile globale să fie mai calde în 2023 decît în 2022”. „La Niña a fost observată timp de trei ani la rînd, ceea ce în sine este fără precedent. Dar un potențial El Niño în următorul trimestru... ar putea face ravagii în întreaga lume”, a declarat Kona Haq, purtătorul de cuvînt al comerciantului EDF Man. Potrivit lui, țările din Asia așteaptă o secetă, iar America de Sud – precipitații abundente.

Vorbind despre viitorul pieței cerealelor, John Buffes, economist senior în agricultură la Banca Mondială, a asemănat situația cu un „zbor cu un singur motor”. „Atîta timp cît acest motor funcționează, totul este bine, dar dacă motorul se oprește, vei avea probleme. Dacă oricare dintre [aceste riscuri] se materializează, vom vedea [creșteri de preț] foarte, foarte repede”, a spus el.

Potrivit FT, analiștii sînt, de asemenea, îngrijorați de nivelul relativ scăzut al stocurilor de cereale. În decembrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a raportat că stocurile mondiale de cereale la sfîrșitul sezonului 2023 se vor ridica la 839 de milioane de tone, cu 1,1 milioane de tone mai puțin decît se prognoza luna trecută, în timp ce acestea vor fi în continuare la 2,2% (18,5 milioane de tone) mai mici decît în ultimul sezon agricol – acesta este cel mai redus indicator din ultimii trei ani. Drept urmare, a spus FAO, raportul dintre stocurile de cereale și consumul său în lume va scădea de la 30,9% în sezonul 2021-2022 la 29,3% în sezonul 2022-2023, atingînd cel mai scăzut nivel din sezonul 2013-2014, dar, totuși, el încă mai poate fi considerat „relativ confortabil”.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?