COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Observatorul Jodrell Bank a intrat pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Alături de Stonehenge și Machu Picchu!

Observatorul Jodrell Bank a intrat pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Alături de Stonehenge și Machu Picchu!

Observatorul Jodrell Bank, situat pe teritoriul Universității din Manchester, a devenit primul obiect de observație spațială care urmează să fie inclus în Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Despre aceasta scrie Gizmodo, referindu-se la mesajul organizației.


Observatorul Jodrell Bank a fost fondat în 1945 de faimosul fizician și radio-astronom Bernard Lovell. Observatorul dispune de un telescop radio Lovell cu un diametru de 76,2 m și o greutate de peste 3,2 mii tone. La momentul construirii sale, în anul 1957, a fost considerat cel mai mare telescop din lume, iar în prezent ocupă locul al treilea în listă.Telescopul Lovell este unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare din istoria astronomiei. Pentru a studia spațiul cosmic, el folosește undele radio, şi nu lumina vizibilă.


Observatorul Jodrell Bank a depus o cerere de includere în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO – alături de Stonehenge, Marele Zid chinezesc, Machu Picchu și alte structuri inginerești – începînd cu anul 2010. Ca unul dintre argumente, autorii cererii au indicat că observatorul este o „capodoperă a activității umane”.


Statutul a fost atribuit instalației la 7 iulie în timpul unei întruniri a Comitetului ONU pentru patrimoniul mondial, care a avut loc în Azerbaidjan, notează ediţia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load