COVID-19 în MOLDOVA

Obiceiuri care îţi strică dantura

Obiceiuri care îţi strică dantura

Un program de prevenție riguros și o igienă orală foarte bună sînt extrem de importante pentru menținerea sănătății dentare cît mai mult timp.

În aceeași masură, sînt importante și obiceiurile alimentare, deoarece ne influențează atît stilul de viață, cît și starea danturii. Dar unele obiceiuri ne strica dantura rapid si iremediabil. Iata 3 dintre acestea:

1. Consumul de zahar

Este cauza principală a apariției cariilor dentare. Din păcate, pe măsură ce am trecut la o alimentație bazată pe produse procesate și rafinate, în special zaharuri, incidența cariei dentare a crescut considerabil. Așadar, băuturile carbogazoase și toate tipurile de mîncăruri dulci fac parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate dacă dorim să ne menținem sănătatea dentară. Dacă nu poate fi eliminat de tot zahărul, recomandăm reducerea frecvenței consumului. De exemplu, o prajitură poate fi înlocuită cu un fruct dulce, a explicat medicul.

2. Fumatul

Gudronul este principalul dușman care afectează dinții. Impactul acestuia asupra gingiilor, parodonțiului și asupra danturii în întregime este, în mod evident, negativ. Retracții gingivale, fisuri dentare, patologie parodontală, cancere orale sau ale gîtului, sînt doar cîteva dintre efectele negative pe care fumul de țigară le produce, din cauza substanțelor chimice pe care le conține. Totodată, fisurile apărute în smalț, precum și retracțiile gingivale dau o sensibilitate dentară crescută. Nicotina este la fel de nocivă. Are efecte nefaste atît asupra cavității bucale, cît și asupra organismului în general. Fumatul aduce si un mare prejudiciu esteticii dentare, substanțele rezultate în urma arderii tutunului fiind deosebit de aderente și avînd capacitatea de a colora chiar și suprafețele dentare sănătoase. Respirația este, de asemenea, afectată de halena bucală (respirație urît mirositoare) persistentă, specifică fumătorului, a mai precizat medicul Claudiu Lupascu.

3. Scrasnitul dintilor

Cauzele bruxismului au legătură directă cu anxietatea, stresul cotidian, diverse afecțiuni psihologice, odihna deficitară și dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului implică identificarea factorilor declanșatori și, în paralel, reglarea ocluziei și aplicarea unor gutiere de protecție realizate în laboratorul de tehnică dentară, pe care pacientul trebuie să le poarte pe timpul nopții, a explicat medicul stomatolog Claudiu Lupascu, de la LLL Dental.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load