Oamenii de ştiinţă despre pericolul somnului de zi

Oamenii de ştiinţă despre pericolul somnului de zi

Insuficienţa somnului cu fază profunda deplină, care poate fi întîlnită la amatorii somnului din timpul zilei, duce la apariţia unei proteine, care distruge neuronii creierului. Medicii americani au descoperit că somnolența din timpul zilei poate indica riscul de apariție a demenței.

Despre acest lucru se vorbeşte într-un studiu, publicat în revista Science Translational Medicine. Pe parcursul studiului au fost analizate datele a 119 de persoane, cu vîrsta de peste 60 de ani, care au deficit de somn în faza profundă. Dînşii  au fost monitorizaţi cu electroencefalografe portabile în scopul fixării undelor cerebrale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit ca pacienţii lor au avut nivelul ridicat al proteinei tau, care distruge neuronii şi formează ghemuri neurofibrilare în creier, care sînt depistate în boala Alzheimer. Este remarcat, de asemenea, faptul că la un asemenea efect negativ s-a ajuns din cauza insuficienţei somnului cu fază profundă. Acest lucru a fost depistat, în principal, la acei, care dormeau în timpul zilei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load