COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 524
Coronavirus stiri: 7844

Oamenii de știință au prezentat o nouă ipoteză a dispariției apei pe Marte

22 sep. 2021,, 19:30   Diverse
1514 0

În trecutul îndepărtat, pe suprafața planetei Marte existau lacuri, rîuri și poate chiar un ocean imens, care ocupa cea mai mare parte a emisferei sale nordice.

Un grup internațional de oameni de știință a prezentat o nouă ipoteză a dispariției apei pe Marte. Experții au publicat ipotezele corespunzătoare în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

În noul studiu se spune că Marte a fost sortită să devină o planetă pustie chiar de la început, din cauza dimensiunii sale mici, transmite Noi.md cu referire la korrespondent.net.

Oamenii de știință și-au făcut concluziile studiind izotopii de potasiu, al căror conținut corelează cu substanțe volatile, inclusiv apa.
"Rezultatele studiului au arătat că în timpul formării sale, Planeta Roșie a pierdut mult mai mult potasiu și alte substanțe volatile decît Pămîntul. Dar cel mai important lucru este că există o relație evidentă între dimensiunea planetei, gravitatea ei și compoziția izotopică a potasiului", se spune în articol.


Oamenii de știință au remarcat că în trecut pe Marte existau lacuri, rîuri și chiar un ocean. Dar apa lichidă a dispărut cu aproximativ 3,5 miliarde de ani în urmă, împreună cu cea mai mare parte a atmosferei.

"Există, probabil, un prag de cerințe pentru dimensiunea planetelor stîncoase, care permite păstrarea de suficientă apă pentru a asigura un trai și o tectonica plăcilor", a declarat unul dintre autorii studiului, Kun Wang.

Experții consideră că informațiile obținute pot ajuta la căutarea ulterioară a planetelor locuibile în afara Sistemului Solar.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X