X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Oamenii de știință au prezentat o nouă ipoteză a dispariției apei pe Marte

22 sep. 2021,, 19:30   Diverse
2013 0

În trecutul îndepărtat, pe suprafața planetei Marte existau lacuri, rîuri și poate chiar un ocean imens, care ocupa cea mai mare parte a emisferei sale nordice.

Un grup internațional de oameni de știință a prezentat o nouă ipoteză a dispariției apei pe Marte. Experții au publicat ipotezele corespunzătoare în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

În noul studiu se spune că Marte a fost sortită să devină o planetă pustie chiar de la început, din cauza dimensiunii sale mici, transmite Noi.md cu referire la korrespondent.net.

Oamenii de știință și-au făcut concluziile studiind izotopii de potasiu, al căror conținut corelează cu substanțe volatile, inclusiv apa.
"Rezultatele studiului au arătat că în timpul formării sale, Planeta Roșie a pierdut mult mai mult potasiu și alte substanțe volatile decît Pămîntul. Dar cel mai important lucru este că există o relație evidentă între dimensiunea planetei, gravitatea ei și compoziția izotopică a potasiului", se spune în articol.


Oamenii de știință au remarcat că în trecut pe Marte existau lacuri, rîuri și chiar un ocean. Dar apa lichidă a dispărut cu aproximativ 3,5 miliarde de ani în urmă, împreună cu cea mai mare parte a atmosferei.

"Există, probabil, un prag de cerințe pentru dimensiunea planetelor stîncoase, care permite păstrarea de suficientă apă pentru a asigura un trai și o tectonica plăcilor", a declarat unul dintre autorii studiului, Kun Wang.

Experții consideră că informațiile obținute pot ajuta la căutarea ulterioară a planetelor locuibile în afara Sistemului Solar.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав