Oamenii de știință au descoperit sursa fizică a anxietății

Oamenii de știință au descoperit sursa fizică a anxietății

Anxietatea este o problemă cu care se confruntă mulți oameni. Cercetătorii au descoperit acum și sursa anxietății – ar fi vorba de niște celule ale anxietății care se regăsesc în hipocamp.


Aceste celule au fost descoperite în șoareci de laborator și ar putea reprezenta începutul promițător al unei soluții împotriva anxietății. „Am vrut să înțelegem unde anume în creier este codată informația care creează sentimentul de anxietate”, a explicat unul din cercetători, neurologul Mazen Kheirbek, de la University of California, San Francisco.


Cercetătorii au folosit o tehnică prin care niște microscoape în miniatură sînt inserate în creierele șoarecilor de laborator, pentru ca activitatea celulelor din hipocamp să fie analizată. În tot acest timp, șoarecii erau prinși în niște labirinturi speciale, care duceau către spații deschise sau platforme înalte – adică locuri care trezesc anxietatea în șoareci, din cauză că îi fac să se simtă vulnerabili în fața animalelor de pradă.


Cînd nu mai erau protejați de pereți, șoarecii prezentau schimbări de activitate în creier. Oamenii de știință au descoperit o schimbare în anumite celule din cîmpul CA1 din partea ventrală a hipocampului. Cu cît erau mai anxioși, cu atît activitatea neuronilor lor creștea.


„Noi le numim celulele anxietății pentru că se declanșează doar cînd animalele se află în locuri care sînt înfricoșătoare de la natură pentru ele”, a explicat cercetătorul senior Rene Hen, de la Columbia University. Cercetătoarea Jessica Jimenez de la Columbia University’s Vagelos College of Physicians & Surgeons l-a completat, spunînd: „Acum că am descoperit aceste celule în hipocamp, se deschid noi zone pentru explorarea ideilor de trataement care nu știam că există înainte”.


Cu ajutorul tehnicii optogeneticii, prin care o rază de lumină este direcționată către celulele din cîmpul CA1 al hipocampului, cercetătorii au reușit să calmeze acele celule. „Ceea ce am descoperit este că [șoarecii] au devenit mai puțin anxioși”, a zis Kheirbek. „Chiar aveau tendința de a vrea de a explora mai mult porțiunile deschise ale labirintului”.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load