COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2922
Puterea stiri: 6631

Oamenii de ştiinţă au creat gheaţă care se poate îndoi

18 iul. 22:00   Diverse
1149 0

Oamenii de ştiinţă chinezi au reuşit să dezvolte fire subţiri de gheaţă care se pot îndoi, relatează site-ul Futurism.

Cercetătorii o descriu ca „microfibre elastice de gheaţă”, potrivit lucrării lor publicate în jurnalul Science. În loc să fie fragilă şi să se rupă sub presiune, gheaţa se îndoaie ca o sîrmă.

Pentru a crea gheaţa, oamenii de ştiinţă au transferat vapori de apă într-o mică cameră, care a fost apoi răcită folosind azot lichid.

Cercetătorii au plasat apoi un ştift de tungsten electrificat în interiorul camerei şi l-au electrificat la 2.000 de volţi. Acest lucru a atras vaporii de apă şi a format încet microfibrele de gheaţă.

Echipa a fluctuat apoi temperatura camerei între -56 şi -150 de grade Celsius. Au descoperit că microfibrele au devenit incredibil de flexibile la cele mai reci temperaturi.


Oamenii de ştiinţă cred că microfibrele pot fi folosite pentru a transmite lumina la fel ca cablurile cu fibră optică.

De asemenea, ei cred că poate fi folosită pentru a dezvolta senzori pentru a detecta poluarea. Acest lucru se datorează faptului că particule precum funinginea se pot lipi de gheaţă, permiţînd cercetătorilor să studieze cum se mişcă lumina prin microfibră pentru a aduna informaţii despre cît şi ce tip de poluare ar putea fi într-o anumită zonă.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽