Cazul Șor stiri: 594

Oamenii de știință au aflat de ce Everestul produce zgomote ciudate la lăsarea întunericului

5 mai. 00:30   Diverse
2399 0

Pentru a afla răspunsul, cercetătorii au fost nevoiți să petreacă aproximativ o săptămînă în împărăția gheții.

Muntele Everest este cel mai înalt punct din lume, pe care mulți alpiniști de pe întreg globul încearcă să îl escaladeze an de an. Dar, pe măsură ce se lasă întunericul, mulți dintre ei aud sunete ciudate emanate de ghețar. O echipă condusă de glaciologul Eugene Podolsky a început să le studieze.
Despre aceasta relatează Daily Mail.

Cercetătorii au pornit într-o expediție și au petrecut aproximativ o săptămînă în împărăția gheții, stînd la aproximativ un kilometru deasupra nivelului mării pentru a determina de ce Everestul " strigă". În tot acest timp au colectat date seismografice și au descoperit că zgomotele ciudate din timpul nopții s-ar putea datora schimbărilor drastice de temperatură cauzate de încălzirea globală și de schimbările climatice bruște. Noaptea, aceste procese fac ca gheața să se fisureze, declanșînd zgomotele puternice, relatează cursor.

Oamenii de știință au declarat că noaptea au observat că ghețarul pe care se aflau "crapă". În timpul studiului, ei au plasat pe gheață senzori care au măsurat vibrațiile din adîncul ghețarului. Aceștia au comparat datele privind vibrațiile pe care le-au obținut cu datele privind temperatura și vîntul, stabilind o legătură strînsă între variațiile de temperatură și zgomotele nocturne.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?