O privire în trecut: Cultivarea frunzelor de tutun în satul Brăviceni, raionul Orhei, 1950

30 apr. 2022,, 14:00   Diverse
4879 0

În perioada sovietică, cultivarea tutunului era una dintre principalele ramuri ale industriei agricole din Moldova. Conform datelor tobacco.md, în 1971, datorită creșterii semnificative a randamentului, suprafața de plantare a tutunului constituia 60 mii hectare, comparativ cu 35,5 mii în 1965.

Achizițiile de materii prime în 1970 ajungeau la 87 mii tone, ceea ce era de 1,9 ori mai mult decît în 1965. La acea vreme, în țară erau produse aproximativ 40% din toate preparatele de tutun din întreaga Uniune sau 2% din producția mondială. Aceste cifre sunt cele mai ridicate din istoria cultivării tutunului în Moldova.

Возможно, это изображение 6 человек, люди стоят и на открытом воздухе

În fotografia surprinsă de N. Maiorov, vedem procesul de colectare manuală a frunzelor de tutun în satul Brăviceni, raionul Orhei. Vara, acest proces se repetă pînă la 5 ori, începînd din zori, iar pînă la sfîrșitul zilei frunzele sînt întinse pe sfoară și lăsate să se usuce.

Fotografia a fost publicată în cadrul proiectului Rama Albastră, care este orientat spre promovarea culturii naționale prin colectarea fotografiilor din arhivele personale.


Reamintim că biblioteca electronică a site-ului www.moldoveni.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria, cultura și civilizația Moldovei din cele mai vechi timpuri pînă în prezent.

Un motor de căutare avansată le oferă vizitatorilor acces la această bibliotecă bogată, ce conţine diferite informaţii la temele site-ului, inclusiv şi la cele referitoare la: muzică, film, literatură, artă, obiceiuri, bucătărie, natură, arhitectură și alte aspecte din trecutul și prezentul Moldovei.

Biblioteca audio - conține peste 2000 piese muzicale. Oferim vizitatorilor posibilitatea să asculte muzica compozitorilor din Moldova, cîntece în interpretarea vedetelor autohtone, să cînte karaoke şi să asculte cărţile audio de care sînt interesaţi.

Biblioteca video - permite vizitatorilor să vizioneze întreaga arhivă de filme artistice, documentare, cronici de producţie autohtonă, filme în desen animat și alte categorii de materiale video. Biblioteca video conține peste 400 de pelicule.

Galeria foto - conține peste 4000 imagini și reprezintă ghidul Dvs. prin Moldova, care vă ajută să descoperiţi frumuseţea plaiului.

Publicaţii - acest compartiment al bibliotecii include mai mult de 1500 publicații la toate compartimentele şi temele site-ului, care vor fi completate permanent, inclusiv şi cu ajutorul Dvs.

Documente istorice –acest compartiment al bibliotecii include culegeri de documente istorice și articole la subiect care va fi completat permanent, inclusiv şi cu ajutorul Dvs.

Informaţiile stocate în Bibliotecă sînt actualizate continuu, precizate, inclusiv şi cu ajutorul Dvs., al utilizatorilor. Noi le vom fi recunoscători acelor vizitatori ai site-lui care vor participa la completarea Bibliotecii cu materiale noi, în format text, foto, audio şi video.

Vizitaţi pagina bibliotecii şi asiguraţi-vă că e într-adevăr o alegere bună!

Biblioteca site-ului este la dispoziţia Dvs., dragi prieteni!

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?