COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O placă sumeriană, veche de 4.000 de ani, va fi restituită Irakului de British Museum

Poliția din Marea Britanie a fost ajutată de British Museum să identifice o placă sumeriană, veche de 4.000 de ani și furată din Irak. Artefactul va fi restituit țării sale de origine, au anunțat luni oficialii instituției londoneze, relatează Agerpres.

Placa a fost scoasă la licitație anul trecut, în mai, și a fost prezentată drept o tablet akkadiană din Asia Centrală. Obiectul a atras atenția polițiștilor, care au apelat la experții celebrului muzeu din Londra.

Artefactul este sculptat în calcar şi reprezintă un bărbat care poartă o fustă tipic sumeriană și provine în realitate dintr-o placă murală votivă, ce datează din jurul anului 2400 î.e.n.

”Plăcile precum aceasta sunt extrem de rare, nu mai există în zilele noastre decât aproximativ 50 de exemplare. Descoperirea este pasionantă și importantă”, au declarat experţii de la British Museum.

Toate plăcile au fost găsite în siturile unor importante oraşe sumeriene, situate pe teritoriile actuale deţinute în prezent de Irak şi Siria.


Cercetătorii mai spun că stilul plăcii este tipic sudului Irakului, iar urmele de arsuri arată că aceasta ar proven din situl Tello, fostul oraș sumerian Girsu, unde au fost descoperite și alte obiecte cu arsuri similare.

”Această piesă a fost sustrasă ilegal din Irak”, au afirmat specialiştii de la British Museum, care mai precizează că situl Tello ”a fost intens jefuit la sfârşitul secolului al XIX-lea”, dar şi în timpul Războiului din Golf (1990-1991) şi al războiului din Irak din 2003.

Reprezentanții muzeului londonez au mai spus că sunt ”angajați în lupta împotriva comerțului ilicit” și se declară ”încântați să contribuie la restituirea acestui obiect important către Irak”.

Obiectul va fi expus în British Museum, în așteptarea datei de restituire, în urma unui acord cu autoritățile din Irak.

Din 2009, British Museum a contribuit la retrocedarea a peste 2.300 de antichităţi furate, inclusiv unele către Irak, ca de exemplu conurile din teracotă restituite Bagdadului în 2018 şi cele 156 de tăbliţe din argilă pe care sunt gravate texte cu scriere cuneiformă.

Totuși, instituția a fost criticată pentru faptul că nu a restituit anumite obiecte reclamate de țările lor de origine. Un exemplu este Grecia, care revendică Frizele Partenonului de mulți ani.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load