Cazul Șor stiri: 594

O nouă încercare a UE de a adopta un acord cu privire la noile obiective de energie regenerabilă

12 iun. 07:45   Diverse
2316 0

Ţările Uniunii Europene vor încerca din nou în această săptămînă să adopte un acord cu privire la noile obiective de energie regenerabilă, care au fost blocate de îngrijorările Franţei şi ale altor state că legea exclude energia nucleară.

Luna trecută, un grup de ţări, inclusiv Franţa, s-au opus în ultimul moment legii UE privind obiectivele mai ambiţioase de energie regenerabilă, punînd în aşteptare un pilon principal al planurilor blocului de a aborda schimbările climatice. Diplomaţii din ţările UE vor încerca să aprobe legea miercuri, potrivit unei agende a reuniunii, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Parisul a încercat să obţină modificări ale legii pentru a oferi un tratament mai favorabil energiei nucleare şi a spus că acordul final pune în dezavantaj ţări precum Franţa, cu cote mari de energie nucleară.

Energia nucleară are emisii scăzute de carbon, dar nu este regenerabilă. Legea UE este concepută pentru a stimula o expansiune rapidă a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi eoliană şi solară.

Acordul negociat anul acesta a oferit unele compromisuri, inclusiv obiective mai mici de combustibili regenerabili pentru industrie, în ţările care au folosit deja energia nucleară pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili. Parisul a spus că regulile încă exclud hidrogenul cu emisii scăzute de carbon produs din electricitate nucleară.


În căutarea unui acord, UE a luat în considerare opţiuni precum publicarea unei declaraţii, însoţită de legea finală, care recunoaşte provocarea pe care aceasta o reprezintă pentru unele ţări, au spus surse diplomatice. Acest lucru ar evita redeschiderea acordului privind legea convenită de ţările UE şi parlamentarii la începutul acestui an, un scenariu pe care Comisia Europeană şi alte ţări vor să-l evite.

Ministerul Energiei din Franţa nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire a declarat joi că Franţa nu va renunţa la avantajele competitive legate de energia nucleară, menţionînd că ţările UE au dreptul de a-şi alege propriul mix energetic.

Alţi membri pro-energie nucleară ai UE, între care Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Republica Cehă, au semnalat, de asemenea, că nu vor sprijini legea regenerabilă, invocînd preocupări, inclusiv, pentru unii, că ţintele sînt pur şi simplu prea mari. Împreună, ţările respective au suficiente voturi pentru a bloca legea.

Este neobişnuit ca ţările să respingă acordurile convenite în prealabil privind legile UE, care urmează după luni de negocieri.Între timp, state, printre care Germania şi Luxemburg, ţări care se opun energiei nucleare, plus Danemarca şi Irlanda, au îndemnat UE să rezolve rapid disputa, avertizînd că întîrzierea pune în pericol investiţiile în energie regenerabilă.

2
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?