Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O companie de bioștiințe susține că va readuce la viață mamutul lînos

15 sep. 2021,, 22:00   Externe
3028 0

Este elefantul din camera genetică: poate fi reînviată o specie dispărută? O companie din domeniul bioștiințelor insistă că da, anunțînd luni că intenționează să folosească tehnologii emergente pentru a readuce la viață mamutul lînos, relatează MSN.

Colossal, o companie nou înființată în parteneriat cu un genetician de la Harvard, spune că eforturile sale de a readuce la viață mamutul lînos au potențialul de a pune bazele unui model de a restaura ecosisteme în pericol sau dispărute și, prin urmare, să contribuie la ameliorarea efectelor schimbărilor climatice, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

„Omenirea nu a avut niciodată înainte abilitatea de a valorifica aceste tehnologii pentru reconstruirea unor ecosisteme, vindeca Pămîntul nostru și conserva viitorul său prin repopularea unor specii de animale dispărute”, susține Ben Lamm, CEO și cofondator al companiei.

„Pe lîngă readucerea la viață a unor specii preistorice dispărute precum mamutul lînos, vom putea folosi tehnologiile noastre pentru a ajuta la conservarea unor specii aflate în pericol care se află în pragul dispariției și ajuta animale în a căror declin omenirea a jucat un rol”, mai spune Lamm.

Mamuții lînoși au trăit în majoritatea Arcticii și au existat alături de oamenii preistorici care i-au vînat pentru mîncare și le-au folosit colții pentru crearea de unelte.

Se crede că ultimele specimene au murit în urmă cu aproximativ 4.000 de ani din cauza schimbărilor climatice și a restrîngerii habitatului, vînătorii, sau a unei combinații între cei doi factori.

Oamenii de știință au recuperat timp de zeci de ani colți, oase, dinți și păr de la mamuți lînoși conservați în gheață pentru a încerca să extragă și secvențieze ADN-ul lor.

Cel mai vechi ADN din lume secvențiat vreodată, datînd de mai bine de un milion de ani, a fost recuperat din dinți de mamut îngropați în permafrostul din Siberia.

Compania Colossal afirmă că intenționează să insereze ADN de la mamuți lînoși conservați în permafrost în genomul unor elefanți asiatici, cea mai apropiată rudă în viață a acestora.

Mamuții lînoși și elefanții asiatici au un ADN similar în proporție de 99,6%.

George Church, celălalt cofondator al Colossal, este un genetician renumit de la Universitatea Harvard care folosește tehnologii de ultimă oră, printre carea și cea CRISPR, în cercetările privind aducerea la viață a unor specii dispărute.

Însă Church a declarat și anterior, în 2017 mai exact, că va reuși alături de echipa sa de la Harvard readucerea la viață a unui mamut lînos în decurs de 2 ani, afirmație care evident nu s-a materializat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?