X 

Noua ordine climatică schimbă anotimpurile

10 sep. 15:00   Diverse
2851 0

Vara 2023 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată, a anunţat observatorul european Copernicus, care prognozează că anul acesta va fi, probabil, cel mai cald an din istorie. Climatologii se așteaptă ca 2024 să fie chiar mai călduros decît 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate.

"Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă", a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Potrivit acesteia, 2023 se apropie foarte mult de 2016, la o sutime, 2016 fiind cel mai cald an din observațiile înregistrate la nivel global. "Probabil că pînă la sfîrșitul anului, am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară, notează Noi.md cu referire la digi24.ro.

Este o probabilitate foarte mare ca 2024 să fie chiar mai călduros decît 2023, pentru că fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare", a spus experta.

Roxana Bojariu a mai spus că temperatura apei oceanelor și mărilor a atins recorduri fără precedent. Este un semnal de alarmă, întrucît oceanul absoarbe 90% din căldura rezultată datorită intensificării efectului de seră rezultat prin acțiunile umane.


Iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august 2023 este acum a doua cea mai fierbinte, potrivit Copernicus.

0
3
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?