X 

Noi „comori și secrete” au fost găsite într-un templu antic

22 sep. 00:00   Diverse
2132 0

Institutul European de Arheologie Subacvatică (IEASM) a anunțat marți că a găsit noi „comori și secrete” într-un templu scufundat în largul coastei mediteraneene a Egiptului, potrivit CNN.

O echipă de arheologi marini condusă de arheologul francez Franck Goddio a făcut alte descoperiri în zona templului lui Amun din orașul-port antic Thonis-Heracleion situat în Golful Aboukir, potrivit institutului. Echipa a investigat canalul de sud al orașului, acolo unde bucăți uriașe de piatră din templul antic s-au prăbușit „în timpul unui eveniment cataclismic ce datează din mijlocul secolului al II-lea înaintea erei noastre”.

Templul dedicat zeului Amun era locul unde faraonii veneau „să primească titlurile puterii lor ca regi universali de la zeul suprem al panteonului antic egiptean”. „Obiecte prețioase aparținând trezoreriei templului au fost dezgropate, precum instrumente de argint folosite în ritualuri, bijuterii de aur și vase fragile de alabastru pentru parfumuri și unguente”, a transmis IEASM. „Ele demonstrează bogăția acestui sanctuar și pietatea foștilor locuitori ai orașului-port.” Excavațiile au dezvăluit structuri subterane „sprijinite pe stâlpi și grinzi de lemn foarte bine păstrate ce datează din secolul al V-lea înaintea erei noastre”, potrivit institutului. Descoperirile au fost posibile datorită folosirii unor noi tehnologii de prospectare geofizică ce pot detecta cavități și obiecte „îngropate sub straturi de argilă de câțiva metri grosime”. La est de templul lui Amun s-a descoperit un sanctuar grecesc dedicat zeiței Afrodita care conține obiecte de ceramică și de bronz, anunță digi24.ro

„Acest lucru ilustrează faptul că grecii care aveau voie să facă comerț și să locuiască în oraș pe timpul faraonilor din dinastia Saïte (664-525 î.e.n.) aveau sanctuare pentru proprii lor zei”, potrivit institutului. Descoperirea unor arme grecești dezvăluie prezența mercenarilor greci în zonă, a spus IEASM. „Ei apărau accesul spre regat la gura brațului Canopic al Nilului. Acest braț era cel mai mare și cel mai ușor de navigat în antichitate.” Ruinele orașului Thonis-Heracleion se află acum sub apele mării la 7 kilometri depărtare de coasta Egiptului din prezent. Orașul a fost timp de mai multe secole cel mai mare port al Egiptului la Marea Mediterană înainte de fondarea Alexandriei de către Alexandru cel Mare în anul 331 î.e.n. „Creșterea nivelului mării și cutremure urmate de valuri de maree care au declanșat evenimente de lichefiere a pământului au provocat dispariția totală sub apele mării a unei porțiuni de 110 kilometri pătrați din delta Nilului, ceea ce a luat cu ea și orașul Thonis-Heracleion”, a spus institutul. Orașul a fost descoperit de IEASM în anul 2000.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?