X 
Criza energetică stiri: 1641
Cutremure stiri: 272

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă, cele mai ridicate din istoria omenirii

8 iun. 23:30   Diverse
1555 0

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă au depășit un prag critic (fiind cu peste 50% mai mari decît în perioada preindustrială), a avertizat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA. Organizația a adăugat că aceste niveluri nu au mai fost văzute de milioane de ani.

NOAA a dezvăluit că stația sa de monitorizare de lungă durată de la Mauna Loa, Hawaii, a avut o medie de 421 de părți per milion de dioxid de carbon în luna mai 2022. În comparație, înainte de revoluția industrială de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, nivelurile de dioxid de carbon erau de 280 de părți per milion.

În ciuda multiplelor eforturi depuse pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, acestea par să fie încă în creștere, au spus oamenii de știință. Acest lucru este alarmant, deoarece o creștere continuă ar putea genera riscuri fizice devastatoare, cum ar fi inundații crescute, căldură extremă, secete și agravarea incendiilor de vegetație.

În comparație, nivelurile de dioxid de carbon din acest an sînt cu aproape 1,9 ppm mai mult decît în urmă cu un an.

Nivelurile de dioxid de carbon cresc în continuare de la an la an


„Văzînd aceste creșteri incrementale, dar persistente, ale CO2 de la un an la altul, este ca și cum ai vedea un tren venind spre tine cu încetinitorul. Este terifiant”, a spus Andrea Dutton, specialistă în climă la Universitatea Wisconsin-Madison.

„Dacă rămînem pe șine cu planul de a sări din calea trenului în ultimul moment, s-ar putea să murim de o insolație înainte ca trenul să ajungă la noi”, a completat ea.

O încetinire generată de criza COVID-19 a dus la o ușoară scădere a nivelurilor de dioxid de carbon în 2020, dar aceste niveluri au revenit rapid de îndată ce lucrurile au revenit la normal. Înainte de această scădere, nivelurile de dioxid de carbon din 2019 erau deja în creștere pentru al șaptelea an consecutiv, indicînd o tendință alarmantă care continuă pînă în prezent.

Ce se va întîmpla dacă emisiile nu sînt reduse? Știința este clară: efectele vor fi dezastruoase.

Cum vor schimba lumea emisiile de gaze cu efect de seră?

Potrivit Interesting Engineering, securitatea alimentară și locuibilitatea anumitor zone vor fi profund afectate. Revistele științifice evaluate inter pares arată că dacă globul se încălzește cu mai mult de 2 grade, este posibil să atingem un punct fără cale de întoarcere pînă în 2035.

Vor avea loc mai multe incendii și se vor înregistra efecte semnificative asupra sănătății umane și animale. Pe lîngă temperaturile calde, fenomenele meteorologice extreme pot pune în pericol viața umană și animală.

De asemenea, mai mult de 1 milion de specii se confruntă cu dispariția dacă temperaturile continuă să crească. Între timp, se așteaptă ca insectele rezistente, cum ar fi țînțarii, să crească rapid în număr, crescînd probabil riscul de malarie și alte boli transmise de aceștia.

Toți acești factori ne arată o lume alarmantă, în care aproape că nu se poate trăi. Mai avem cîțiva ani pentru a remedia lucrurile. Națiunile și industriile se vor reuni pentru a trece la o economie cu emisii scăzute de carbon sau vor fi toate pierdute? Doar timpul ne va spune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав