Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

NASA cheltuie 5 miliarde de dolari pentru a trimite prima femeie pe Lună

25 sep. 2019,, 23:00   Externe
1891 0

NASA a alocat aproape 5 miliarde de dolari companiei Lockheed Martin pentru a construi trei capsule Orion, care vor trebui să permită revenirea pe Lună a astronauţilor din SUA până în anul 2024, informează Agerpres. Unul din aceştia va fi femeie.

Contractul anunţat de NASA şi Lockheed Martin prevede o primă tranşă de trei capsule, ce vor fi realizate cu 2,7 miliarde de dolari, destinate misiunilor Artemis III, Artemis IV şi Artemis V. Fiecare capsulă poate să transporte patru astronauţi.

4.600.000.000 de dolari va cheltui NASA pînă în 2022 pentru şase capsule spaţiale

Agenţia spaţială americană ar putea comanda alte trei capsule în timpul exerciţiului bugetar 2022 pentru misiunile Artemis VI, Artemis VII şi Artemis VIII pentru un cost total de 1,9 miliarde de dolari, precizează NASA. Alte şase capsule spaţiale ar putea fi comandate în perioada următoare.

Capsula Orion trebuie să fie capabilă să îi transporte pe astronauţi pe Lună şi să îi aducă înapoi pe Terra, însă va trebui să fie utilizată şi în misiunile spre Marte şi chiar dincolo de „Planeta Roşie”. „Orion este un vehicul spaţial de ultimă generaţie, cu importante capacităţi, realizat special pentru misiuni în spaţiul îndepărtat cu astronauţi la bord, reprezentând o parte integrantă a infrastructurii misiunilor Artemis concepute de NASA şi a viitoarei explorări a Sistemului Solar”, a adăugat Jim Bridenstine.


Potrivit estimărilor NASA, comenzile grupate de trei capsule (fiind prevăzute 12 capsule pentru moment) ar trebui să îi permită agenţiei spaţiale americane să facă economii. Modulul de serviciu, partea acestui vehiculul spaţial ce conţine principalele elemente care permit menţinerea în viaţă a astronauţilor în timpul zborului, este responsabilitatea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Acest contract asigură producţia de capsule Orion pentru deceniul următor, demonstrând angajamentul NASA de a-şi stabili o prezenţă permanentă pe Lună, de a obţine noi cunoştinţe şi de a pregăti trimiterea de astronauţi pe Marte administratorul general al NASA, Jim Bridenstine. De asemenea, capsulele Orion vor trebui să fie reutilizate „cel puţin o dată”. În plus faţă de capsula care va orbita în jurul Lunii ataşată de o ministaţie orbitală (Gateway), NASA a cerut la sfârşitul lunii iulie sectorului aerospaţial să îi propună proiecte detaliate de vehicule care să permită aselenizarea a doi astronauţi până în 2024 – inclusiv prima femeie.

Pentru moment, programul Artemis a acumulat întîrzieri, în principal din cauza amânării construirii lansatorului greu SLS, un proiect pilotat de către NASA. Deşi seamănă puţin cu „surorile” mai mari din misiunea Apollo, capsulele Orion vor fi mai spaţioase, vor permite menţinerea la bord a unui echipaj uman timp de trei săptămâni şi vor putea să rămînă andocate la staţia orbitală lunară Gateway timp de şase luni. Lansarea misiunii Artemis I – fără astronauţi la bord – este prevăzută pentru anul 2020. Primul zbor cu echipaj uman pentru misiunea Artemis II este programat în 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?