Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Motivul surprinzător pentru care ne curentăm cînd atingem diverse obiecte

15 iul. 2019,, 01:30   Externe
80825 1

Energia statică manifestată prin acea scînteie care te curentează este foarte neplăcută, deoarece are efectul unui mic şoc asupra corpului uman.

Există modalităţi prin care poţi diminua cazurile în care ea se manifestă, scrie realitatea.net. Şocul pe care întreg organismul îl resimte în momentul în care te curentezi nu este niciodată plăcut. Nu o dată ţi s-a întîmplat să tresari cînd pui mîna pe portiera maşinii, cînd atingi o altă persoană sau un scaun metalic. Fenomentul este cunoscut în fizică şi se întîmplă atunci cînd te îmbraci cu haine sintetice sau cînd te afli într-un mediu umed. Poţi apela la cîteva trucuri pentru a scăpa de această situaţie neplăcută.

Această descărcare electrică stimulează terminaţiile nervoase de la nivelul pielii, se transmite pe cale nervoasă astfel încît este perceput la nivel central ca şi cum ar fi o stimulare electrică a terminaţiilor, ca un fel de curentare. De fapt trece un curent prin sistemul nervos periferic ceea ce se recepţionează la nivel central. E un stimul care nu intră nici în categoria durerii, nici senzorial tactil. E un curent electrostatic. Cu toţii în şcoală am făcut acele experimente pe broaşte. Se folosea un curent pentru a stimula terminaţia, moment în care muşchiul este stimulat şi se contractă. Aşa se întîmplă şi aici dar acel stimul nu este ceva indus, e doar o descărcare electrostatică prin încărcarea corpurilor din jur electric, prin fenomenul de frecare, ne-a explicat specialistul Valentin Boldea.

Cumpără produse antistatice

Suprafeţele din lemn, plastic etc pot fi curăţate cu ajutorul produselor antistatice. De exemplu, în locul unei cîrpe obişnuite de şters praful poţi folosi un pămătuf antistatic. Suprafeţele mari din plastic care au fost vopsite ar putea să fie încărcate cu energie statică.


Un degresant antistatic reduce şi îndepărtează sarcina electrostatică cu care s-au încărcat suprafeţele din plastic.

Nu uita că materialele volatile trebuie ţinute departe de zonele în care este posibil să se producă energie statică.

Nu folosi materiale sintetice

A Plasticul, materialele sintetice, hîrtia sînt cîteva dintre acele lucruri care produc energie statică. Nu cumpăra bluze, haine, încălţăminte şi accesorii din materiale sintetice, deoarece, cînd le îmbraci, ai putea să te trezeşti cu o mulţime de scîntei care să te „pişte" peste tot.

A Dacă însă trebuie să foloseşti astfel de materiale, atunci aşează între ele un strat de bumbac, pentru a scădea riscul de electricitate statică.

Evită frecarea

Frecarea este alt fenomen care poate produce energie statică. De exemplu, picioarele tîrşîite pe covor, papucii sau şosetele, la contactul cu fibrele covorului, prin frecare, pot provoca energie statică.

Este recomandat să nu foloseşti covoare din fibre sintetice. Există spray-uri antistatice pentru covoare pe care le poţi folos

Poţi folosi balsam de rufe amestecat cu apă pentru a peria covoarele şi a elimina astfel riscul electrizării.

3
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?