X 
Cazul Șor stiri: 599

Ministrul francez de Externe, încrezută în siguranța ambasadorului din Niger

4 sep. 10:00   Diverse
2252 0

Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, este convinsă că ambasadorul în Niger, Sylvain Itte, își poate continua activitatea în siguranță, în ciuda faptului că rebelii îi cer să părăsească țara.

"Ambasadorul francez este reprezentantul nostru autorizat pe lîngă autoritățile legitime din Niger și este acreditat în mod corespunzător", a declarat Colonna pentru cotidianul Le Monde. Sîntem încrezători că el va putea rezista în siguranță presiunilor exercitate de rebeli", relatează tass.ru.

Ea a subliniat că Franța "nu este obligată să se supună cererilor unui ministru care nu are nicio legitimitate, care nu este recunoscut nici de țările din regiune, nici de Uniunea Africană, nici de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest [CEDEAO], nici de Franța". Pe această bază, a precizat Colonna, Franța a decis să mențină ambasadorul în Niger.

La 25 august, autoritățile militare nigeriene au anunțat că ambasadorul francez Sylvain Itte și soția sa trebuie să părăsească țara în termen de 48 de ore. Cu toate acestea, cei doi au refuzat să se conformeze cererii și continuă să rămînă în clădirea Ambasadei Franței din Niamey. Ministerul francez de Externe a declarat, la rîndul său, că rebelii nu au dreptul să ceară ambasadorului să părăsească țara, întrucît aggrement (acordul de primire a ambasadorului) este emis "exclusiv de către autoritățile legitime din Niger". La 2 septembrie, tribunalul din Niamey a emis o hotărîre prin care ambasadorul francez, căruia i-a fost retrasă acreditarea, trebuia expulzat din Niger.

1
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?