X 

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat

24 oct. 2022,, 13:13   Diverse
2363 0

Vasile Dîncu a demisionat luni din funcția de ministru al Apărării, după ce a fost criticat atît de premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, cît și de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Apărării și-a înaintat demisia luni dimineată, după ce acum o săptămînă a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, în urma căreia singura declarație a fost că discursul său public trebuie „calibrat”.

„În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale”, a anunțat Vasile Dîncu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În postarea respectivă, Vasile Dîncu a motivat gestul „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”

„Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu.


Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu de a demisiona din funcția de ministru al Apărării și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la Ministerul Apărării.

„Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Marcel Ciolacu.

Deraiere de la politica externă a României

Ministrul demisionar al Apărării a fost criticat pentru declarația sa privind pacea cu Rusia, prin cedarea de teritorii de către Ucraina, care este în contradicție cu poziția statului român și a aliaților din NATO.

„Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, a spus el, la începutul acestei luni, la Prima TV.

Declarația lui Vasile Dîncu a fost extrem de citată în presa din Rusia, fiind de altfel poziția pe care Kremlinul o susține încă de la începutul invaziei și a fost reiterată odată cu alipirea celor patru teritorii ucrainene prin falsele referendumuri de luna trecută.

Deși a încercat ulterior să-și nuanțeze declarația, Dîncu a acuzat adversarii politici pentru situația în care a ajuns. „Este o montură useristă”, a spus el, la TVR Info.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?