Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Mikayil Jabbarov: Investitorii străini manifestă un interes deosebit pentru proiectele din Karabah

5 sep. 07:15   Diverse
1025 0

Investitorii străini deja acum manifestă un interes deosebit în realizarea unor proiecte în Karabah.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu pentru haqqin.az, ministrul Economiei din Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov.

El a menționat că, în conformitate cu decretul președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, "Cu privire la o serie de măsuri de dezvoltare a industriilor de producție și de prelucrare în complexul agroindustrial", se pregătește un proiect de acordare de facilități fiscale în zonele scutite pentru producătorii locali ale căror produse vor substitui importurile.

Printre preferințele avute în vedere se numără scutiri de impozit pe venit, pe proprietate și pe teren, precum și îmbunătățiri la o serie de mecanisme de impozitare și optimizarea sarcinii fiscale în anumite domenii.

Prin decretele șefului statului a fost înființat Parcul industrial Aghdam și Parcul industrial "Zona Economică Valea Arazului". Aceste zone industriale din districtele Aghdam și Jebrayil sunt menite să accelereze procesul de creare a unui mediu de afaceri favorabil pentru antreprenorii locali și străini. Iar amplasarea geografică a parcurilor industriale va face posibilă realizarea potențialului logistic al regiunii. Statul va suporta costurile de creare a infrastructurii și de construire a diferitelor facilități, inclusiv spații industriale, de depozitare și de altă natură, în toate parcurile industriale din teritoriile eliberate.


”Trebuie să remarc faptul că investitorii străini manifestă deja un interes ridicat pentru implementarea proiectelor în Karabah. De exemplu, compania Expert Services FZE din Emiratele Arabe Unite organizează întreținerea utilajelor de mare tonaj în Parcul Industrial Aghdam. Este vorba de un proiect în valoare de 2,2 milioane de manați. În total, investițiile preconizate în parc depășesc astăzi 50 de milioane de manați - aceste fonduri vor fi investite de 9 rezidenți și 2 nerezidenți ai parcului, ceea ce va deschide peste 1.000 de noi locuri de muncă permanente. În prezent, sunt în curs de negociere cu alte 15 entități comerciale. În parcul industrial "Zona Economică Valea Arazului" se va înființa producția de camioane de marca italiană Iveco Daily. O companie mixtă iraniano-azerbaidjană va produce mașini agricole și automobile, iar compania rusă KAMAZ va construi un centru de service”, a menționat ministrul Economiei Azerbaidjanului.

El a subliniat că, desigur, afacerile din Karabah nu se dezvoltă doar prin intermediul parcurilor industriale. În 2021, 75 528 de întreprinzători individuali au fost înregistrați în districtul economic Karabakh și 4 173 în districtul economic din estul Zangezur. Începând cu 1 iulie 2022, în cele două regiuni economice există 4 092 de microîntreprinderi, 211 mici, 76 mijlocii și 18 mari.

O modalitate importantă de a construi economia reală pe aceste terenuri este de a integra bogatele zăcăminte minerale din regiune în ciclul economic al țării și de a revitaliza industria extractivă.

”Și aici putem vorbi despre utilizarea extinsă a oportunităților de parteneriat internațional. Ca exemplu, aș dori să menționez contractele încheiate anul trecut cu Eti Bakir A.Ș. și Artvin Maden A.Ș., care fac parte din Turkish Cengiz Holding, pentru cercetarea, explorarea și exploatarea zăcămintelor de minereu „Qashqacay”, „Elbeydash” și „Agduzdag” din regiunea Kalbajar.

Relansarea activității economice și reglementarea durabilă a teritoriilor eliberate pe baza unui mediu de afaceri favorabil vor fi sprijinite prin măsuri în conformitate cu prioritățile de dezvoltare pe termen lung ale Azerbaidjanului”, a declarat Mikayil Jabbarov.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав