X 
Incendii stiri: 686
Cazul Șor stiri: 584
Preşedintele stiri: 3715

Mii de profesori și personal auxiliar din învățămînt au protestat la București

30 mai. 21:45   Diverse
2125 0

Peste 10.000 de profesori, personal auxiliar, elevi și părinți au protestat și marți la București, în fața Guvernului și au plecat apoi în marș spre Palatul Cotroceni, unde liderii sindicali au discutat cu președintele României.

Sindicatele dascălilor au lăsat apoi să se înțeleagă că s-ar putea ajunge la un acord și că greva generală, prima din ultimii 18 ani, s-ar putea încheia în următoarele zile.

Singura noutate, însă una majoră, este că un eventual acord între Guvernul României și sindicatele profesorilor va fi girat de președintele Klaus Iohannis.

Anunțul a fost făcut de liderii sindicali la ieșirea de la Palatul Cotroceni, în fața miilor de protestatari strînși acolo. „Fără educație moare orice nație!” sau „Nu cedam”, au strigat oamenii, nemulțumiți de nivelul de salarizare, dar și de criza de încredere în politicieni.

Președintele Klaus Iohannis, el însuși fost cadru didactic, s-a angajat așadar să gireze un „acord politic” între coaliția de guvernare și sindicatele din educație, în condițiile în care cei din urmă cer o creștere salarială de 25% și venituri mai mari pentru profesorii debutanți.


Profesorii au protestat și la Cluj, Timișoara, Drobeta-Turnu Severin sau în alte orașe din țară. Deocamdată, profesorii români rămîn în grevă. Sindicatele vor transmite celor pe care îi reprezintă noile propuneri oficiale, iar mîine ar urma să se anunțe oficial dacă conflictul de muncă va continua sau nu.

„Colegiul trebuie să fie informat corect, vor afla conținutul tuturor discuțiilor purtate și astăzi și aseară și urmează să ia o decizie în cunoștință de cauză. N-am zis că face un pas înapoi. Important este ca toate solicitările colegilor noștri să poată fi puse în aplicare”, a transmis Marius Nistor, unul din liderii sindicali din Învățămînt, după discuțiile avute cu președintele.

Întîlnirea de la Palatul Cotroceni a durat mai mult de o oră. În tot acest context, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, „nu sîntem în situația în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a este 2 iunie. Pe lîngă toate acestea, Guvernul mai are o potențială probleăa: sindicatele din sănătate au anunțat la rîndul lor că urmează să ia mîine o decizie în privința declanșării unei posibile greve generale, începînd cu data de 15 iunie.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?