COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Medicii din Spania au descoperit un nou simptom al coronavirusului

Medicii din Spania au descoperit un nou simptom al coronavirusului

În timp ce erupțiile cutanate au fost legate din perioada de început a pandemiei de COVID-19, medicii din Spania spun că iritațiile în interiorul gurii apar la unii pacienți, transmite digi24.ro.

Un dermatolog din SUA, care nu a participat la acest studiu, spune că nu este o surpriză că erupțiile, care au denumirea clinică de enantem, apar la pacienții cu COVID-19.

„Un enantem este o erupție cutanată pe membranele mucoase”, explică dr. Michele Green, de la Lenox Hill Hospital din New York. „Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela. Este caracteristic pentru erupțiile virale să afecteze mucoasele."


Noul studiu al medicilor spanioli a fost publicat pe 15 iulie în JAMA Dermatologie. Cercetătorii conduși de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 la începutul lunii aprilie și erupțiile cutanate asociate.

Dintre acești pacienți, șase pacienți (29%) aveau enantem în interiorul gurii. Pacienții afectați de acest simptom aveau vîrste cuprinse între 40 și 69 de ani, iar patru au fost femei.

Erupția bucală a apărut într-un interval cuprins între 2 și 24 de zile de la debutul altor simptome de COVID-19. În cele mai multe cazuri, enantemia nu părea să fie legată de niciun medicament pe care pacienții îl luau, consolidînd ideea că este vorba un simptom neștiut pînă acum al bolii.

Cât de răspîndit este acest simptom de COVID-19 nu se știe, pentru că, din motive de siguranță, la mulți pacienți infectați cu coronavirus nu a fost făută o examinare orală, spun cercetătorii conduși de Jimenez-Cauhe.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load