Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Medicii au efectuat un al doilea transplant de faţă pe acelaşi pacient

27 ian. 2018,, 01:01   Diverse
2504

După ce un pacient a respins faţa transplantată acum 7 ani în Franţa, acesta a rămas fără o alternativă viabilă. Pînă acum, cînd chirurgii au decis să-i realizeze un al doilea transplant, dar intervenţia este una extrem de riscantă.

Respingerea este mai degrabă o chestiune cronică, de aceea au existat anumite dubii cu privire la o a doua procedură, scrie Futurism.

Conform unei declaraţii a agenţiei biomedicale franceze şi a Serviciului Naţional de Sănătate al Franţei, „această nouă grefă arată pentru prima dată că re-transplantarea este posibilă în cazul respingerii cronice”.

Deşi operaţia a fost terminată, mai este nevoie de cîteva săptămîni pînă cînd doctorii pot decide dacă intervenţia a fost un succes. Mai puţin de 40 de transplanturi de faţă au fost realizate, astfel statisticile efectelor pe termen lung lipsesc. Totuşi, dacă procedura va fi încununată de succes, va deschide calea pentru potenţialul de re-transplantare şi pentru alte persoane.

Ca o măsură preventivă la respingere, care este întotdeauna o mare posibilitate în cazul acestui tip de transplant, medicii trebuie să administreze o serie de medicamente pacientului pentru tot restul vieţii, pentru a inhiba anumite reacţii imunitare. Acestea sînt însă deosebit de riscante, cel mai elocvent caz fiind chiar primul caz de transplant de faţă de acum 12 ani, cînd Isabelle Dinoire a murit de cancer, iar cel mai probabil, conform doctorilor, maladia a fost provocată de tratament.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав