TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Masca: Cîte particule ies din gură cînd vorbim și în ce măsură ești protejat (VIDEO)

De ce este importantă masca, deși este incomodă pentru toată lumea? Realizatorii unui program popular care rulează pe YouTube au demonstrat acest lucru printr-o tehnică specială de filmare. Ei au arătat cît de mult diferă cantitatea de particule, dacă purtăm sau nu mască. Experimentul a fost comentat de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din Statele Unite.

Realizator experiment: „Aceasta este înregistrarea pe care am făcut-o, de 1.000 de cadre pe secundă, adică aproximativ de 40 de ori mai lent decît în timp real. Asta, în timp ce număram de la 1 la 4. Asta înseamnă numerele pe care le puteți vedea la baza ecranului. Am fost stupefiat de cantitatea de particule care ieșeau din gura mea. Nu numai cînd scuipam, nu doar la începutul fiecărui cuvînt, ci și cînd terminam de vorbit. Mai ales la cuvântul patru, puteți vedea aburul fin care iese din gura mea. A fost cu adevărat surprinzător. Se poate vedea cu ochiul liber: particulele sînt atît de mici, încât nici nu cad (pe sol - n.r.), nici măcar nu vorbeam foarte tare. Era un volum mediu”.

Idei greșite despre cum ne infectăm

Dr. Anthony Fauci: „Cred că ceea ce tocmai ne-ați arătat este o demonstrație foarte frumoasă din punct de vedere grafic a importanței purtării măștilor, pentru că, așa cum vedem și din înregistrare, spuneți același lucru: unu, doi, trei, patru... și foarte puține particule trec de mască. Așadar, noi tot spunem și cred că demonstrații grafice de genul celei pe care ne-ați arătat-o întăresc acest lucru, că unul dintre motivele pentru care este atât de important să ne acoperim fața este că acum știm că 40-45% din persoanele infectate nu au simptome. Și totuși, virusul este prezent în partea nazală a faringelui. Mai știm că o parte substanțială a infectărilor provine de la persoane fără niciun fel de simptome. De aceea, mulți oameni au o interpretare lesne de înțeles, deși greșită, potrivit căreia poți transmite virusul doar cînd tușești sau strănuți lângă altcineva. Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că atunci cînd vorbești, chiar dacă nu vorbești tare, sau cînd cînți, ceea ce este mult mai rău decât simpla vorbire, există aceste particule eliminate din gură, care pot rămîne în aer pentru un anumit timp, unele pică pe sol, motiv pentru care recomandăm distanța de doi metri între persoane, dar unele dintre ele sunt purtate de aerosoli și pot pluti așa o vreme. Iată de ce este atât de important să purtăm măști, mai ales când credem că ne aflăm într-o situație în care nimeni nu tușește sau strănută. Ați demonstrat asta foarte frumos, doar rostind: unu, doi, trei, patru”.

Experiment cu SARS-CoV-2. Care mască îi protejează cel mai bine pe oamenii sănătoși


Pe de altă parte, un alt experiment arată că nicio mască de protecție nu-i ferește complet pe cei din jur de infectarea cu coronavirus, dacă nu o poartă și persoana bolnavă. O dovedește primul test din lume realizat cu virusul SARS-CoV-2, desfășurat în Japonia. Oamenii de știință au folosit două manechine: în cazul unuia dintre ele au utilizat un spray pentru a împrăştia virusul, iar pentru celălalt, un ventilator care a imitat respiraţia umană.

Testul a demonstrat că oamenii sănătoși care poartă mască din pînză beneficiază de o protecție de doar 17%.

Proporția a crescut pînă la 50% în cazul măștilor chirurgicale și la 80% pentru cele cu filtru de protecție.

Lucrurile se schimbă cînd masca e purtată de persoana infectată: atunci, reducerea contagiunii este de 70% pentru măștile din pînză și cele chirurgicale.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load